OD SREDE DO PONEDELJKA VAŽE MERE OD PRETHODNOG VIKENDA

Gradske vesti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon sednice Kriznog štaba da će od srede do sledećeg ponedeljka važiti mere koje su bile na snazi prethodnog vikenda. Brnabić je naglasila da se neće uvoditi policijski čas.

„Od večeras se sve zatvara, pa ćemo od ponedeljka videti. Radiće samo prehrambene prodavnice, apoteke, benzinske pumpe, sve ono što je neophodno za koliko toliko normalan život“, rekla je ona i istakla da mere predstavljaju podršku zdravstvenom sektoru.

Brnabić je rekla da državne institucije nastavljaju da rade, kao i banke i pošte.

Prema njenim rečima, doneto je kompromisno rešenje – zato što su oštre mere, ali će biti na snazi pet dana iako je medicinski deo Kriznog štaba tražio da one budu najmanje 14 dana. Ona je dodala da je upravo traženje kompromisa razlog zašto je donošenje mera odlagano.

„Da li će se one od sledećeg ponedeljak produžiti zavisi do svih nas. Apelujem na maksimalnu disciplinu, na razumevanje situacije u kojoj se nalazi naš zdravstveni sektor i zdravstveni radnici koji rade u užasno teškim okolnostima već godinu dana, da pokušamo da im pomognemo i da pokušamo da zaštitimo njih i njihove porodice ako već neki od nas nemaju dovoljno razumevanja da zaštite sebe i svoje porodice“, rekla je Brnabić.

Dodala je da se „dugo i žustro razgovaralo“ u pokušaju da se nađe balans između tri stvari – zaštite zdravstvenih radnika, radnih mesta i podrške privredi i mentalnog zdravlja nacije.

Predsednica Vlade Srbije je kazala da će se raditi na dodatnom povećanju kapaciteta za testiranje, uključujući i testiranje na graničnim prelazima.

„Razgovaraćemo sa svima u privredi koji su ugroženi ovim merama, dodatni razgovori sa ugostiteljima, ali i muzičarima, fotografima… koji trpe zbog ovakvih mera koje su neophodne“, rekla je ona.

Kad je reč o skijalištima, restorani i kafići se zatvaraju, a u hotelima radiće samo za goste. Brnabić je dodala da će se na skijalištima pojačati inspekcija.

Premijerka Brnabić  je rekla da vrtići nastavljaju da rade, uz maksimalan oprez.

Kad je reč o osnovim školama, Brnabić je rekla da će najverovatnije niži razredi takođe preći na onlajn nastavu od ponedeljka jer je to „čvrsta preporuka stručnog dela Kriznog štaba“.

„Makar sedam dana, pa ćemo posle videti. Nismo to doneli od sutra jer je potrebno vreme da se to pripremi, kao i da se roditelji organizuju“, rekla je ona.

izvor: N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *