STUDIRANJE PO DUALNOM MODELU OD OKTOBRA

Obrazovanje

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da će studiranje po dualnom modelu biti moguće na akademskim i strukovnim studijama od ove jeseni, a jedina polja koja su isključena su društveno-humanističkih i medicinskih nauka.

Ružić je za portal Biznis.rs objasnio da će svi zainteresovani studenti dobiti informacije o ponuđenim studijskim programima koji se realizuju po dualnom modelu u junu, odnosno nakon što fakulteti podnesu zahteve za akreditaciju određenog studijskog programa.

On je precizirao da proces akreditacije traje do 75 dana i da će sve informacije o mogućnostima studiranja po dualnom modelu biti dostupne na veb-stranicama fakulteta.

Prema njegovim rečima, razvoj dualnih studijskih programa pratiće potrebe privrede, koja je u ovom procesu aktivan učesnik.

Ružić je, odgovarajući na pitanje da li će studenti unapred moći da znaju ko je poslodavac kod koga će pohađati praktični deo studijskog programa, rekao da, u skladu sa Zakonom o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, visokoškolska ustanova zaključuje ugovor o dualnom modelu sa jednim ili više poslodavaca.

Ugovori se, kako je predočio, sklapaju sa ciljem obezbeđivanja uslova za ostvarivanje svih sadržaja učenja kroz rad, koji su definisani studentskim programom.

On je dodao da visokoškolska ustanova i Privredna komora Srbije najkasnije u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora objavljuju na svojoj internet stranici osnovne informacije.

Studenti se raspoređuju putem njihovog intervjuisanja od strane poslodavca, pri čemu se usaglašavaju želje studenta sa izborom poslodavca, objasnio je Ružić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *