3.000 DINARA MOTIVACIJA DA SE GRAĐANI U ŠTO VEĆEM BROJU VAKCINIŠU

Gradske vesti

Vlada Republike Srbije usvojila je na poslednjoj sednici Uredbu o podsticajnim merama za imunizaciju i sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, kako bi se dodatno motivisali građani za vakcinaciju i na taj način brže postigao kolektivni imunitet, koji za cilj ima suzbijanje epidemije, vraćanje osnovnih funkcija zdravstvenom sistemu i otvaranje ekonomije.

Dodatna novčana podrška u iznosu od po 3.000 dinara predviđena je za sve građane Srbije koji su do sada vakcinisani i sve one koji će do 31. maja primiti bar prvu dozu vakcine.

Od 1. do 15. juna, preko sajta Uprave za trezor, biće otvoren portal za prijavljivanje građana za ovu novčanu pomoć. Odmah nakon ovog roka počeće isplata, koja će trajati do kraja juna. Novčanu pomoć primiće i svi vakcinisani penzioneri, kao i oni koji to nameravaju da urade tokom maja. Za njih će isplata ići po automatizmu i nije potrebno da se prijavljuju.

Takođe je usvojena dopuna Zaključka Vlade od 2. aprila 2020. godine kojom bi se naknada zarade u visini od 100 odsto osnova za naknadu zarade isplaćivala samo zaposlenima koji su na bolovanju zbog potvrđene zarazne bolesti COVID-19, a vakcinisani su, kao i zaposlenima koji iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisani.

Ostali zaposleni koji se razbole od kovida dobijali bi naknadu zarade za vreme bolovanja od 65 odsto zarade.

Vlada je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, čiji je osnovni cilj realizacija vladinog projekta „Stop birokratiji“, a koji se odnosi na smanjenje administrativnih troškova građanima Srbije prilikom oglašavanja lične karte nevažećom.

Ukoliko građanin izgubi ličnu kartu biće dovoljno da je objavi nevažećom na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izmenama zakona predviđeno je da za izdavanje lične karte maloletnom licu starijem od 16 godina bude dovoljna saglasnost samo jednog roditelja.

Na sednici usvojen je tekst Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o tehničkim uslovima i načinima elektronske validacije potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19 i potvrda o izvršenom testiranju.

Nakon potpisivanja ovog memoranduma, biće u upotrebi digitalni sertifikati o vakcinaciji, kojim će se znatno olakšati transfer putnika iz obe zemlje i omogućiti bezbedno putovanje i poslovanje u uslovima pandemije.

Na sednici Vlade usvojen je i Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne, kojim se usklađuje sistem zaštite poslovne tajne sa relevantnim propisima Evropske unije.

Ovim zakonskim predlogom štite se investicije privrednih subjekata u sticanje, razvoj i primenu znanja i iskustva i drugih informacija koje im obezbeđuju prednost nad konkurencijom.

Investiranje u stvaranje i primenu intelektualnog kapitala štiti se pravima intelektualne svojine – patentom, dizajnom, autorskim pravom, kao i zaštitom pristupa znanju koje je privrednom subjektu dragoceno, a nije opšte poznato.

Poslovna tajna ima važnu ulogu u razmeni znanja između istraživačkih institucija i privrednih društava, posebno malih i srednjih preduzeća.

Na sednici je usvojen zaključak Vlade kojim su stvoreni uslovi da Srbija prihvati Povelju o programu partnerstva „Zeleni most“, koja trenutno u članstvu ima 16 zemalja Evrope i 16 nevladinih organizacija.

Pristupanjem Srbije, stvara se okvir za saradnju sa zemljama potpisnicama, sa idejom da se ubrza globalni prelazak na zelenu ekonomiju promovisanjem tehnologija i najboljih praksi.

Suština Povelje jeste da se ubrza promocija strateških investicionih projekata, čije sprovođenje podrazumeva različite oblike partnerstva u domenu javnog i privatnog sektora, a gde javne inicijative igraju važnu ulogu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *