SMANJUJE SE BROJ OBOLELIH OD VIRUSA KORONA, U SREMSKOJ MITROVICI PRVU DOZU VAKCINE PRIMILO 51,77 ODSTO PUNOLETNIH GRAĐANA

Gradske vesti

Epidemiološka situacija izazvana virusom kovid-19 na teritoriji Sremskog okruga kompatibilna je sa epidemiološkom situacijom na teritoriji Vojvodine, podaci su Zavoda za javno zdravlje. Trenutna situacija usled pandemije, ocenjuje se kao nepovoljna sa tendencijom daljeg pada broja obolelih, saopštila je prim. dr Nada Zec Petković, direktorica Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica na današnjoj sednici Kriznog štaba.

– Trenutno je na teritoriji Sremskog okruga registrovano je 320 aktivnih lica, od toga u Sremskoj Mitrovici 121 lice, Staroj Pazovi 43, Rumi 33, Inđiji 67, u Irigu 6, u Šidu i Pećincima po 25 lica. Iz dana u dan se beleži pad novoobolelih lica i raste broj izlečenih. U prethodnom danu registrovana su samo dva nova slučaja, po jedan u Rumi i Sremskoj Mitrovici, dok ostale opštine nisu imale nijedno lice registrovano na kovid-19 infekciju. Dijagnoza se i dalje postavlja brzim antigenskim testom i naravno, našim zlatnim standardom u dijagnostici, PCR dijagnostikom – rekla je dr Nada Zec Petković.

Na odeljenju kovid bolnice Sremska Mitrovica, zaključno sa današnjim danom, nalaze se 24 pacijenta, od toga se pet pacijenata nalazi na intenzivnoj nezi, dok su tri na respiratoru, rekao je dr Dragan Malobabić, vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice.

– Nadam se da ćemo krajem ove nedelje izmestiti kovid odeljenje u drugi objekat, kako bi omogućili funkcionisanje hirurškog bloka. Tokom vikenda će se obaviti dezinfekcija prostora i krečenje, tako da bismo od sledeće nedelje mogli da počnemo da se vraćamo u neko normalno funkcionisanje. Nadam se da će uskoro biti pušteni termini u IZIS-u, što svi građani očekuju i da će se početi obavljati redovno kontrole hroničnih pacijenata i lečenje pacijenata koji su dosta dugo trpeli, jer je bolnica bila maksimalno angažovana na lečenju pacijenata koji su oboleli od kovid – rekao je dr Dragan Malobabić.

Kovid ambulante Doma zdravlja Sremska Mitrovica konstantno beleže pad broja pregleda, počev od prvog maja ove godine.

– Juče smo imali 18 prvih pregleda i 22 kontrolna pregleda, a od tih 18 pregleda, dva su bila antigen pozitivna. Za vikend smo imali prvi put situaciju da smo imali nula antigen pozitivnih na kovid-19 infеkciju. Vakcinacija i dalje traje u Sremskoj Mitrovici na svim vakcinalnim punktovima koji su otvoreni juče smo imali 355 datih prvih doza, a drugih doza 446, što je ukupno bilo 801 doza date vakcina protiv kovida-19. Ovakav obuhvat vakcinacije daje nam rezultate i vidimo da se u kovid ambulantama smanjuje broj zaraženih i lica koja traže pomoć – naglasio je dr Adil Elhag, načelnik Službe opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica.

Ukupno je vakcinisano prvom dozom u Sremskoj Mitrovici 31.966 lica, odnosno 51,77 odsto, a drugom dozom 26.020 lica što čini 42,14 odsto punoletnih građana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *