MITROVČANKE IZLAGALE U AMBASADI SAD-a U OKVIRU ETNO-MREŽE

Gradske vesti

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović posetila je danas reprezentativnu izložbu rukotvorina žena članica Etno-mreže u rezidenciji Ambasade SAD u Beogradu.

Mihajlović je tom prilikom iskazala zahvalnost Ambasadi SAD na prilici da se prikaže šta sve naše seoske žene prave.

Naše žene su vredne i važno je da to predstavimo celom svetu jer je ono što one proizvode deo našeg nasleđa. Radili smo mnogo u prethodnom periodu, ali svi zajedno moramo više da doprinesemo upošljavanju žena sa sela, poručila je ona.

To je, kako je istakla, bitno imajući u vidu činjenicu da je gotovo svaka druga žena sa sela nezaposlena, tri od četiri žene nemaju mogućnost za penziono ili socijalno osiguranje, a više od 60 odsto njih praktično radi za stan i hranu.

Od kada smo pokrenuli projekat “Uposlimo 1.000 žena”, zaposlili smo njih 766, ali možemo da budemo još bolji i efikasniji, ocenila je Mihajlović.

Ona je napomenula da očekuje od društveno odgovornih kompanija i svih okupljenih da se nađe prostor u centru Beograda u kome će moći da se prikaže, ali i ponudi na prodaju, sve što rade žene sa sela.

Potpredsednica Vlade je istakla i da u saradnji sa drugim ministarstvima treba da se omoguće podsticaji, da Ministarstvo spoljnih poslova kroz ambasade prikaže naše kulturno nasleđe, kao i da Ministarstvo poljoprivrede omogući da se žene sa sela edukuju i da mogu da kupe sve što im je potrebno od opreme i mašina.

Važno je da smo postali svesni da su žene na selu marginalizovane i da uz zajedničku podršku možemo da postignemo bolje rezultate, naglasila je ona i iskazala zahvalnost supruzi ambasadora SAD En Godfri, koja, od kada je došla u Srbiju, promoviše sve što naša zemlja ima.

Među izlagačima našle su se i članice Udruženja Zlatno runo Sirmijuma iz Sremske Mitrovice, koje su izložile predmete od pustovane vune.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri rekao je da ove godine slavimo nekoliko godišnjica – u oktobru 140-godišnjicu potpisivanja trgovinskog sporazuma, što predstavlja početak diplomatskih odnosa i dugoročnog prijateljstva Srbije i SAD.

Ove godine obeležavamo i 20-godišnjicu programa obnove, razvoja i pomoći. USAID ima dobre partnere kako bismo pomogli razvoj i prosperitet Srbije. NALED i Etno-mreža spadaju u ove kategorije, radili smo na različitim projektima godinama unazad. Ponosni smo na ovo partnerstvo i podršku ženama zanatlijama, koje su izuzetne, rekao je Godfri.

Supruga ambasadora En Godfri, koja je i domaćin današnje izložbe, poželela je svima dobrodošlicu i izjavila da je partnerstvo dveju država i USAID i Etno-mreže nešto što se neguje sa ponosom.

Danas proslavljamo rast i razvoj našeg partnerstva na veoma vidljiv način – kroz uspešne priče nezavisnih preduzetnica. Potrebno nam je više takvih pozitivnih priča kako bismo podstakli žene sa sela i njihovo osnaživanje. Njih 74 danas iz svih delova Srbije prikazuje ono što je srce i duša Srbije, poručila je ona.

Izvršna direktorka NALED-a i predsednica UO Etno-mreže Violeta Jovanović rekla je da danas predstavlja glas stotina žena iz Srbije, uz zahvalnost što su im SAD otvorile svoja vrata i predstavljaju ogromnu podršku.

Zahvaljujem En Godfri na podršci, ona je jedna od nas. Takođe, ogromno hvala državi na podršci. Izražavam zahvalnost potpredsednici Vlade na tome što su rukotvorine Etno-mreže deo protokolarnih poklona stranim zvaničnicima koji posećuju Srbiju, naglasila je izvršna direktorka NALED-a.

Kupovinom ovih proizvoda stvaramo prihode za seoske žene koje ih izrađuju. Obraćam se danas i gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću, sa nadom da ćemo sledeće godine dobiti etno-galeriju u centru grada, reprezentativan prostor u kome ćemo stranim zvaničnicima i turistima moći da pokažemo svoje nacionalno nasleđe i deo identiteta, poručila je Jovanović.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa NALED-om i Etno-mrežom pokrenulo je 2017. godine inicijativu “Uposlimo 1.000 žena u seoskim područjima”, sa ciljem ekonomskog osnaživanja i podrške ženama iz ruralnih područja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *