PRISTUPANJE EU ZNAČI OGROMNA SREDSTVA ZA POLJOPRIVREDU

Poljoprivreda

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će se, u trenutku kada budemo valorizovali sve što radimo u procesu pristupanja i dobijemo podršku iz Evropske unije, kroz poljoprivredu najviše videti koliko je EU važna za običnog čoveka.

Nedimović je, učestvujući u onlajn dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, naveo da se polovina propisa koji moraju da budu usvojeni u pristupnom procesu u poglavljima 11, 12 i 13 odnosi na poljoprivredu.

Prema njegovim rečima, u tom procesu poljoprivreda je sektor koji je najugroženiji i najosetljiviji, posebno proizvođači, ali su koristi ogromne.

Procene su da bismo dobili tri do četiri sadašnja budžeta u procesu pristupanja, ukazao je on i dodao da su oba merila iz Poglavlja 11 ispunjena, o čemu je zvanično obaveštena Evropska komisija, čiji se odgovor sada očekuje.

Mislim da je IPARD program najvažnija stvar u okviru toga. Ne mogu da se pohvalim da nam je relaizacija maestralna, ali ćemo ovih dana raspisati poziv za gotovo 60 miliona kroz meru 1, a akreditovali smo još i mere ruralni turizam i tehničku pomoć, naveo je potpredsednik Vlade.

Nedimović je napomenuo da je problem to što Ministarstvo zbog pandemije nema dovoljno ljudi koji bi se bavili terenskim kontrolama uslova za realizaciju IPARD-a, i dodao da je Poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost hrane, najteže za realizaciju.

Daćemo sve od sebe da nakon usvajanja zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda aktiviramo proces u delu koji se odnosi na klasičnu svinjsku kugu, rekao je on i upozorio na to da je pomenuta bolest, koja u Srbiju dolazi iz Rumunije i Bugarske, velika pretnja, zbog čega je u rešavanju tog problema potrebna pomoć EU.

Nedimović je poručio da će se resorno ministarstvo potruditi da ispuni sve ono što mu je Vlada u 2021. godini postavila kao zadatak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *