REBALANS POKRAJINSKOG BUDŽETA, PODRŠKA PORODICAMA SA DECOM

Društvo

Pokrajinska vlada utvrdila je danas Predlog pokrajinske skupštinske odluke o rebalansu budžeta AP Vojvodine za 2022. godinu, kojim se aktuelni budžet uvećava za 729,5 miliona dinara, odnosno povećan je na 89,14 milijardi dinara.

U raspravi na sednici je konstatovano da su na kraju budžetske 2021. godine preneta sredstva veća od iznosa koji je uključen u aktuelni budžet za 2022. godinu za 1,46 milijardi dinara.

Ovim rebalansom deo sredstava biće usmeren, umesto sredstava od zaduživanja, za realizaciju poslednje faze projekta automatizacije protivgradne odbrane u Vojvodini.

Drugi deo sredstava biće usmeren u tekuću budžetsku rezervu i korišćen u skladu sa hitnim potrebama u raznim društvenim oblastima.

Na sednici je doneta i odluka da se u 2022. godini izdvoji 250 miliona dinara za rešavanje stambenog pitanja ili unapređenje uslova stanovanja porodica sa troje ili četvoro na teritoriji AP Vojvodine.

Pravo na ovu pomoć imaju porodice u kojima se počev od 1. januara 2022. godine do dana raspisivanja konkursa rodi treće ili četvrto dete. Procenjeno je da će to pravo ostvariti oko 230 porodica.

Utvrđen je i mesečni iznos materinskog dodatka za nezaposlene majke za treće ili četvrto dete, u visini od 15.000 dinara. Za ovu meru podrške u 2022. godini planirano je ukupno 240 miliona dinara, a očekuje se da će pravo na pomoć ostvariti 1.400 majki.

I u 2022. godini postupak vantelesne oplodnje sufinansiraće se sa 240.000 dinara, a krioembriotransfer sa 100.000 dinara. Za ovu meru ukupno je predviđeno 50 miliona dinara, a procena je da će pravo na pomoć ostvariti oko 170 parova.

Pokrajinska vlada razrešila je, zbog isteka mandata, dosadašnjeg upravnika Srpskog narodnog pozorišta Zorana Đerića. Za novog upravnika, na osnovu konkursa, na period od četiri godine, imenovan je Aleksandar Stankov, dosadašnji direktor Opere SNP-a. U proteklih pet godina, Stankov je uspešno vodio Operu SNP-a, koja je na domaćoj i međunarodnoj sceni imala zapažene nastupe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *