POVODOM DANA DRŽAVNOSTI ODLIKOVANA I SRPSKA ČITAONICA U IRIGU

Društvo

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama i tom prilikom poručio da slaveći Sretenje, činimo posvetu našim velikim prethodnicima i šaljemo poruku da želimo slobodnu, jaku, i modernu Srbiju.
Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da Sretenjski ustav potvrđuje Karađorđevu i Miloševu doktrinu da je Srbija država slobodnih seljaka, čije je pravo na imovinu potvrđeno najvišim pravnim aktom Kneževine.

– Nemamo pravo da se pred senima predaka ne prisetimo da su u to vreme najveće sile sveta baštinile viševekovnu tradiciju robovlasništva, kmetstva, te surovog kolonijalizma. I nismo mi slučajno danas jedna od najbrže i najviše rastućih ekonomija Evrope, kao što nismo slučajno zemlja gradilišta i novih investicija. Ni najmanje slučajno nije ni to što smo uspeli da se izborimo sa svim krizama, od poplava, do pandemije. Na kraju, nismo tek pukom slučajnošću nezavisna zemlja, koja sama odlučuje o svojoj sudbini. To je bila obaveza koju smo dobili tog 15. februara 1835. godine od okupljenih na poljani naše slobode i naše budućnosti – poručio je predsednik.

Predsednik Republike podsetio je da se današnja Srbija temelji na dva događaja, koja su se odigrala na isti dan, u različitim vremenskim intervalima, te da svakodnevnim naporima, koje ulažemo u boljitak i jačanje naše zemlje, otplaćujemo dug, koji su nam ostavili Karađorđe, Čarapić, Veljko, Glavaš, Sinđelić i svi drugi ustanici.

– Prvi događaj je, po istoričarima, najznačajniji u našoj modernoj istoriji, jer su njime otpočeli ratovi za slobodu, nezavisnost i ujedinjenje. I tog 15. februara 1804. godine, u Marićevića jaruzi, u Orašcu, narodne vođe su podigle prvi slobodarski ustanak na Balkanu, ustanak koji će stvoriti nezavisnu Srbiju, i koji će, na ovim prostorima, ustoličiti tu svetu reč sloboda, kao najvažniji izraz, kao obavezu i zavet. Zahvaljujući njima, Srbija je uspela da izdrži stotine godina borbe za svoju, ali i tuđu slobodu i nezavisnost. Srbija danas predstavlja bastion slobode i nezavisnosti i garant mira na ovim prostorima – rekao je predsednik Vučić.

– Svaki naš novi put, svaka bolnica, pruga, fabrika koju podižemo, svojevrsna je otplata na snove i žrtvu ustanika, koji su, ne traživši ništa ni od koga, krenuli na taj strašni i lepi put slobode. Uprkos slomu kao krajnjem rezultatu, Prvi srpski ustanak dokazao je da Srbija, oslonjena sama na sebe, može biti slobodna i potpuno funkcionalna kao država. Želja ustanika da osvoje pravo na “Srpsko Pravlenije”, metaforički je začetak buduće srpske države – poručio je predsednik.

Predsednik Republike potom je istakao da Srbija pre tačno 187 godina, na verski praznik Sretenje, nije dobila samo prvi Ustav, već da je zahvaljujući njemu postala država.

– Tako je odlučeno na najvećoj Skupštini ikada održanoj, u Kragujevcu, u porti Pridvorske crkve. Na toj poljani pod otvorenim nebom, Srbija je dobila svoju zastavu, svoj grb, svoje institucije i ozvaničila svoju slobodu. Jedan narod, ponosan, seljački i istrajan je odlučio da, posle vekova ropstva, zakonski zbaci razne okove, i da od te poljane napravi modernu državu, državu bez robova, u kojoj će svi biti jednaki pred zakonom, svi imati prava i slobode, a svaka vlast biti ograničena – naglasio je predsednik dodajući da je tog dana Srbija, po svom uređenju, stala rame uz rame sa Francuskom i Belgijom i postala jedna od najmodernijih evropskih država.

Tokom obraćanja, predsednik je rekao da zahvaljujući junačkim precima Srbija danas živi kao slobodna, nezavisna, stabilna, dostojanstvena država, koja je u miru sa svima. Zatim je poručio da uručuje ordenja, kao znak zahvalnosti svima onima, koji su svojim radom i zalaganjem doprineli upravo takvoj Srbiji.


– Ostaće večno upamćeni, zabeleženi na stranicama te velike i divne knjige, koju su naši preci počeli da pišu, bez reči, ali sa jasnom mišlju, koju mi danas nastavljamo, vredno i pažljivo, znajući da ona nema kraj – zaključio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Srpska čitaonica u Irigu nosilac je Sretenjskog ordena prvog stepena. Na državni praznik Sretenje orden je direktorki Srpske čitaonice Veri Novković uručio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovan je poslanik u Skupštini Crne Gore, osnivač i predsednik Narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Crne Gore Milan Knežević za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore.

Ordenom srpske zastave trećeg stepena odlikovani su prvi zamenik Federalnog tužioca Belgije Erik Bišop za zasluge u učvršćivanju prijateljskih odnosa dve zemlje i predsednik Evrodžasta Klaus Majer Kabri za naročite zasluge u učvršćivanju saradnje sa Srbijom.

Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovani su predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor za naročite zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa srpskog i mađarskog naroda u Srbiji.

Tim ordenom odlikovani su i manastir Prohor Pčinjski za naročite zasluge u očuvanju i negovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda povodom 950 godina postojanja, kao i Galerija Matice Srpske za zasluge i rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

Sretenjski orden prvog stepena dobili su i Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu za zasluge u oblasti kulture, a povodom 160 godina postojanja, Narodno pozorište u Užicu za zasluge u oblasti kulture, a povodom 160 godina postojanja, Narodno pozorište Niš za zasluge u kulturi, a povodom 135 godina postojanja, Srpska književna zadruga za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta, a povodom 135 godina postojanja.

Istim ordenom odlikovano je i Srpsko lekarsko društvo za naročite zasluge u oblasti medicinskih nauka, a povodom 150 godina postojanja.

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Banka Poštanska štedionica povodom 100 godina postojanja i Novinsko izdavačko preduzeće “Borba” povodom 100 godina postojanja.

Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovani su Klinika za pulmologiju KCS, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, profesor Medicinskog fakulteta u penziji Vladimir Obradović, Naučni institut za veterinarstvo Srbije povodom 95 godina postojanja, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, Ekonomski fakultet u Beogradu, Istorijski institut Beograd povodom 75 godina postojanja i Vaterpolo klub Partizan povodom 75 godina postojanja.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog spetena odlikovan je predsednik Fondacije Halijard Džon Kapelo za zasluge u očuvanju istorijskog nasleđa Srbije i kulture sećanja na misiju Halijard, dok su posthumno odlikovani političar Milutin Mrkonjić, velikan evropske košarke Dušan Duda Ivković, dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije i nekadašnji ministar kulture Ivan Tasovac, jedan od najeminentnijih srpskih slikara Vladimir Veličković i analitičar i ambasador Miroslav Lazanski.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su autorka enciklopedije “Nebeske heroine sveta” Radmila Tonković, predsednik Svetske bokserske federacije Umar Kremlev i načelnik Službe bezbednosti predsednika Rusije i bivši posmatrač Bokserskog saveza Rusije general Aleksej Rubežnjoj.

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su legenda jugoslovenskog boksa Mujo Bajrović, pozorišni i filmski glumac i dugogodišnji bokserski komentator Slaviša Čurović, bivši džudista i doživotni počasni predsednik Džudo saveza Kiparske Republike Stanislav Jankvić i učiteljica srpskog jezika i kulture u Osnovnoj školi “Gvozd” u Vrginmostu Senka Crevar.

Ordenom za zasluge za odbranu i bezbednost prvog stepena posthumno je odlikovan potpukovnik policije Veljko Radenović za uzorno i časno izvršenje dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti, a zlatnom medaljom za hrabrost “Miloš Obilić” posthumno su odlikovani pripadnik sprecijane jedinice MUP Smederevo Milutin Dobrić i pripadnik MUP Republike Srpske, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Slavko Jovčić, a tom medaljom odlikovan je i norveški istoričar, pisac i kapetan u vojci Norveške Knut Flovik Turesen za hrabrost i delo ličnog herojstva.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je glumac Džoni Dep za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti filmske umetnosti i promocije Srbije u svetu, zatim sportski radnik, glumac producent i ugostitelj Dobrivoje Tanasijević (Dan Tana), izraelski filmski producent Ram Bergman, glumac Vuk Kostić, FEST, Udruženje Klub studenata tehnike i Muzej žrtava genocida.

Zlatnom medaljom za zasluge za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti preduzetništva odlikovani su vlasnik kompanije INMOLDPLAST iz Požege Goran Janković i generalni direktor kompanije Teklas Automotiv Nebi Anil, a za izuzetne zasluge u javnim i privrednim delatnostima Termomont Beograd i holding kompanija Jumko Vranje, a tu medalju dobile su i ARENA čenels grup, elektro-inženjer energetike u kompaniji Simens Srbija Aleksandar Rakić i majka 11 dece iz sela Srdila kod Kraljeva Maja Kovačević.

Zlatnom medaljom za zasluge za doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja kovid-19 odlikovani su specijalista interne medicine KC Niš Boris Đinđić i medicinska sestra na Institutu za ortopediju Bajica Maja Radojičić, a zlatnom medaljom lekarka Hitne pomoći Katarina Kostić, direktorka Fonda solidarnosti “Duša djece” Jasminka Vučković, istoričar i političar Predrag Marković, profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu Ljubomirka Krkljuš i pisac Gojko Đogo, pesnik i književnik Rajko Petrov Nogo, profesor i pojanista Nikola Rackov i jedan od osnivača Saveta evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu Srđan Tatić.

Zlatnu medalju za zasluge dobile su i Zagorka Baletić za humanitarni rad i očuvanje srpske zajednice u Glini, predstavnik Udruženja starih srpskih ratnika u Parizu Petar Petrović Pepi, prevodilac, novinar i pedagog za japanski jezik i književnost Hiroši Jamasaki Vukelić, predsednik Saveza invalida Srbije Božidar Cekić, zadužbinar Petar Srnić, dobrotvor Milentije Madenović, pčelar iz Kragujevca Veroljub Umeljić.

Zlatnu medalju dobili su i Centar za razvoj Šajkaške, Fondacija “Zadužbina Dositej Obradović”, Udruženje penzionera Novog Sada, Zemljoradnička zadruga Azanja, a posthumno su odlikovani i pevači Marinko Rokvić i Merima Njegomir, kao i glumci Boris Komnenić, Dara Čalenić i Nenad Nenadović, kao i književnik Radovan Beli Marković i modna kreatorka Mirjana Marić.

Srebrnom medaljom za zasluge odlikovani su novinar Glasa Zapadne Srbije i reporter televizije Pink Vukica Lazović i direktor Glasa Zapadne Srbije Gvozden Nikolić, fotograf Tanjuga Rade Prelić, umetnički fotograf Rajko Karišić, istoričarka, novinarka, prevodilac i dopisnica iz Rima Radmila Mihajlović i medijska savetnica, istoričarka Narodnog muzeja u Leskovcu Mira Ninošević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *