POČELA IZBORNA TRKA, RASPISANI PARLAMENTARNI IZBORI

IZBORI 2022

Predsednik Aleksandar Vučić potpisao je 15. februara dva dokumenta: raspustio je Skupštinu Srbije i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 3. april. Za isti dan, predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisao je izbore za skupštine gradova Beograda i Bora i za skupštine jedanaest opština. Dačić je najavio da će početkom marta raspisati i predsedničke izbore.

Republička vlada će time ući u tehnički mandat, ali će, kako je saopšteno, nastaviti sve aktivnosti u skladu sa Ustavom i zakonima. Odlukom o raspisivanju izbora predsednik je označio start kampanje, koja će trajati skoro 50 dana.

U aprilu se na birališta izlazi 13. put od uspostavljanja višestranačja u Srbiji. Čini se da su svi saglasni, i vlast i opozicija, da će kampanja u narednih mesec i po dana biti teška.

Predsednik je pozvao građane da izađu na izbore.

– Pozivam građane da uzmu učešće u izborima, da zemlja pokaže svoj demokratski kapacitet – poručio je Vučić.

Zahvalio je svima koji su i u vladi i u skupštini radili u ime građana Srbije u prethodnom periodu.

– Onima koji budu pobedili želim da Srbiju vode na najbolji mogući način. Pred nama je nešto više od 45 dana, uveren sam zanimljive, ozbiljne i odgovorne kampanje. Građani, učestvujte u izborima, jer će to da očvrsne demokratske kapacitete Srbije. Siguran sam da će ljudi u Srbiji umeti da izaberu najbolje. Neka najbolji pobede, neka su nam srećni izbori – poručio je predsednik.

Prethodno je predsednik parlamenta Ivica Dačić raspisao lokalne izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Srbiji, takođe za 3. april 2022. godine.

Ivica Dačić je raspisao izbore za odbornike skupština gradova Bora i Beograda, i skupština opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj za 3. april 2022. godine.

Dačić je svim učesnicima na izborima poželeo uspešnu kampanju i fer izbore.

Najavio je i da će početkom marta, 90 dana pred istek mandata predsednika Republike, raspisati predsedničke izbore, koji će biti održani takođe 3. aprila.

Naredni korak je na strankama, pokretima, grupama građana. Potrebno je da Republičkoj izbornoj komisiji predaju 10.000 overenih potpisa za izbornu listu, a manjinske stranke dvostruko manje. Krajnji rok da to učine je, prema novim pravilima, 20 dana pre dana održavanja izbora.

izvror: RTS.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *