OBELEŽENA 77-GODIŠNJICA PROBOJA SREMSKOG FRONTA

Društvo

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić predvodila je državnu ceremoniju obeležavanja 77-godišnjice proboja Sremskog fronta u okviru spomen-kompleksa „Sremski front“ u Adaševcima kod Šida.

Kisić, koja je i predsednica Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, poručila je da su naša sloboda i mir skupo plaćeni životima hrabrih predaka i da su današnje generacije dužne da tu slobodu i mir čuvaju.

Znali su naši preci ono što i mi danas dobro znamo – da jedino u slobodi i miru može da se gradi i razvija zemlja i smelo korača napred. Zato smo dužni da slobodu i mir čuvamo kao zenicu oka svog. Zbog njih, zbog nas i zbog onih koji će doći posle nas, istakla je ona.

Ministarka je podsetila na to da su na tom mestu, pre 77 godina, krvlju, mladošću, životima, 172 dana pisane značajne stranice naše istorije i stranice pobede.

Sremski front je, kako je naglasila, predstavljao jedno od najtežih, ali i najslavnijih ratišta na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi tokom Drugog svetskog rata.

Bio je to konačni udar fašističkim snagama na ovom području, ali u isto vreme i mesto velikog stradanja. Ne smemo da zaboravimo nijedan život, nijednu mladost koja je pala za slobodu u ovoj ravnici, istakla je ministarka.

Kisić je ukazala na to da su danas pred nama drugačiji izazovi, a da se uvek brani ono što nam je najsvetije, svaki pedalj naše zemlje, koju branimo poštenjem, čašću, vrednoćom, radom, mudrom i odgovornom politikom.

Prema njenim rečima, nove pruge, putevi, fabrike i radna mesta su danas naše pobede u ovim izazovnim vremenima jer je samo jaka i stabilna Srbija garant prosperiteta svih njenih građana.

Na ceremoniji obeležavanja 77 godina od proboja Sremskog fronta govorili su i predsednik Opštine Šid Zoran Semenović i predsednik SUBNOR-a Vidosav Kovačević.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, preživeli učesnici ove velike bitke, diplomatski predstavnici, predstavnici AP Vojvodina, Sremskog upravnog okruga, Opštine Šid, Grada Sremska Mitrovica, SUBNOR-a Srbije i SUBNOR-a iz zemalja okruženja, kao i veliki broj boračkih udruženja, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *