PODRŠKA ZA IZRADU PRVOG VODIČA ZA DIGITALNE NOMADE NA TERITORIJI AP VOJVODINE

Društvo

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević potpisao je sporazum o saradnji sa predsednikom Udruženja za promociju digitalnih nomada, poslova na daljinu i tehnologija „Be Happy Work and Travel“ Nikolom Sivčem, čime se potvrđuje učešće resornog sekretarijata u veoma značajnom projektu koji se sprovodi u čitavom regionu Zapadnog Balkana pod nazivom „Ista šansa“.U aktuelnom pozivu projekat obuhvata 34 polaznika iz Srbije i država u regionu koji se obučavaju za različite sfere digitalnog marketinga. Projekat „Ista šansa“ podrazumeva prekvalifikaciju i pronalazak poslova na daljinu.

Sekretar Ivanišević je izjavio da su višestruki razlozi zbog kojih je resorni sekretarijat dao svoju podršku projektu. Između ostalog, zbog toga što pruža obuku za savremene digitalne veštine koje mogu obezbediti posao i zato što su polaznici ljudi iz čitavog regiona Zapadnog Balkana što pokazuje širinu Vojvodine.

Prema njegovim rečima, prvi konkretan rezultat sporazuma o saradnji do kraja jula biće 1. vodič za digitalne nomade na teritoriji AP Vojvodine na engleskom jeziku, u kome će biti predstavljene komparativne prednosti Vojvodine, kao destinacije koja treba da privuče ljude koji koriste savremene digitalne i komunikacione tehnologije za obavljanje svojih poslova i žive „nomadskim“ životom.

Ivanišević je izneo podatke koji se odnose na turizam. Prema podacima Privredne komore Vojvodine, za prvih pet meseci ove godine u Vojvodini je zabeležen 89,9 odsto veći broj gostiju nego u istom periodu prošle godine, od toga su 42 odsto bili gosti iz inostranstva. Ukupan broj noćenja povećan je za 50,4 odsto.

– Ovi podaci pokazuju da je turizam uspeo da se oporavi, čak i u odnosi na 2019. godinu. Ali, mi hoćemo da i dalje napredujemo i upravo današnji sporazum ima za cilj da i ljudima koji se popularno zovu digitalni nomadi predstavimo Vojvodinu kao destinaciju u kojoj mogu doći da uspešno rade, u prijateljskom okruženju, sa troškovima stanovanja koji nisu visoki, obrazovanom radnom populacijom, dobrom infrastrukturom, optičkim internetom u skoro svakom domu i „hot spot“ besplatnim internetom na mnogim javnim mestima – izjavio je dr Nenad Ivanišević.

Predsednik udruženja „Be Happy Work and Travel“ Nikola Sivč zahvalio se na podršci Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam što je prepoznao značaj onog čime se udruženje bavi i što će se saradnja odnositi na više aktivnosti od kojih će prva biti izrada vodiča za digitalne nomade u kome će biti predstavljeno ono najbolje što Vojvodina nudi, a jednom prosečnom digitalnom nomadu treba kako bi se dobro osećali u svojoj pokretnoj kancelariji. Govoreći o projektu „Ista šansa“, Sivč je naveo da se on realizuje u saradnji sa vodećom svetskom marketing platformom HubSpot i njihovom HubSpot Academy, kao i sa Google Analytics Academy.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *