OBUKA „OSNOVNI INFORMATIČKI ALATI“

Gradske vesti

U toku je obuka „Osnovni informatički alati” koju u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum realizuje Kancelarija za mlade Sremska Mitrovica. Obuke se organizuju u okviru projekta „Informatička pismenost mladih” uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Informatička pismenost obuhvata poznavanje računara (hardvera i softvera) kao i korišćenje računara i računarskih programa u svakodnevnom životu. Ova pismenost je preduslov za informacionu pismenost, a posebno je značajna pri pronalaženju informacija. Informatička pismenost veoma je važna u toku školovanja, pri zapošljavanju, profesionalnom napredovanju i snalaženju u svetu.

Biljana Matić, koordinatorka projekta navodi da su polaznici savladali Word, Excel i PowerPoint, a nakon završene edukacije dobiće sertifikate.

Mlađa populacija u velikom broju koristi i računar i Internet, i provodi za računarom veliki deo svog slobodnog vremena. Međutim istraživanja pokazuju da mladi ne znaju da na pravi način izdvoje, sortiraju i koriste informacije, iako je udeo npr. učeničke populacije (deca od 7 do 14 godina) veoma veliki na društvenim mrežama. Na osnovu više istraživanja  može se reći da je informatička pismenost zadovoljavajuća ali informaciona još uvek ne, zbog čega treba raditi na tome.

Informatička pismenost podrazumeva sposobnost da se pretraže, pronađu i analiziraju informacije koje su dobijene putem određenog medija. Informatički pismena osoba sposobna je da organizuje informacije za praktičnu primenu i proceni vrednost takvih informacija, a prema informacijama se odnosi kritički, da ih koristi etički i legalno.

Na informatičkoj i informacionoj pismenosti dece treba raditi još u predškolskom uzrastu. Informaciono obrazovanje treba sprovoditi od onog trenutka kada se detetu pruži mogućnost da koristi računar. Uz podršku roditelja, vaspitača i učitelja, dete treba da nauči osnovne činjenice o uređaju koji koristi i na koji način da ga najbezbednije koristi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *