PRIZNANjE MITROVICI ZA INOVATIVNOST U OBLASTI EKOLOGIJE

Gradske vesti

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) dodelili su priznanja najuspešnijim inovatorima, koji su u praksi sproveli rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, čineći gradove i opštine u Srbiji otpornijim na klimatske promene.

Grad Sremska Mitrovica je izradio registar zagađivača animalnim otpadom čiji najvažniji deo čini moderna aplikacija za pametne telefone, gde vlasnici stoke automatski obaveštavaju nadležne organe o uginućima i na taj način mogu da dokažu da su bezbedno zbrinuli svoj animalni otpad. Aplikacija je u razvojnoj fazi i primenu će naći najpre u mestima gde su uređene i gde se uređuju deponije animalnog otpada – Laćarak, Kuzmin, Martinci, sa perspektivom primene u svim mitrovačkim selima. Mitrovica na ovaj način postaje jedan od lidera u zbrinjavanju otpada, jer uz prvo u Srbiji reciklažno dvorište, uz podelu plavih kanti za separaciju reciklabilnog komunalnog otpada i uz višegodišnje zbrinjavanje pesticidnog otpada, sada nastoji da na adekvatan način upravlja i animalnim otpadom.

Ovo inovativno rešenje je nagrađeno kao jedno od osam najinovativnijih sredstava za prikupljanje podataka. Nagrada LIDER U INOVACIJAMA uručena je predstavnicima mitrovačke Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine i projektnom timu koji predvodi Dušan Filimonović.

Sremska Mitrovica je među šest nagrađenih lokalnih samouprava, a sve nagrađene inovacije realizovane su u okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, koji je u proteklih pet godina, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sproveo UNDP, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *