POJAČANOM KONTROLOM SAOBRAĆAJA OTKRIVENO 25.878 PREKRŠAJA

Gradske vesti

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Uprave saobraćajne policije, u petodnevnoj akciji pojačane kontrole svih učesnika u saobraćaju, a u cilju očuvanja što povoljnijeg stanja bezbednosti saobraćaja na putevima, kontrolisali ukupno 53.621 vozilo i otkrili 25.878 prekršaja.

Gotovo polovina otkrivenih prekršaja bili su prekršaji prekoračenja brzine, ukupno 12.535.

Kada je reč o ovom prekršaju, presretači su zaustavili devet vozača, uglavnom stranih državljana, koji su upravljali vozilom brzinom većom od 210 kilometara na sat.

U nedelju, 31. jula, oko 00.25 časova, iz saobraćaja je isključen naš dvadesetjednogodišnji državljanin koji se na auto-putu Beograd–Šid, kod Surčina, kretao „pasatom“ brzinom od čak 252,3 kilometra na čas, a alkotestiranjem je utvrđeno da je imao 1,76 promila alkohola u organizmu.

Pored toga, sa probnom vozačkom dozvolom upravljao je u vreme kada to nije dozvoljeno zakonom i snaga motora vozila veća je od 80 kW.

Prekršajni sud u Beogradu osudio je vozača na kaznu rada u javnom interesu u trajanju od 240 sati, novčanu kaznu od 120.000 dinara, zaštitnu meru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 9 meseci i 15 kaznenih poena, zbog čega će mu biti oduzeta vozačka dozvola.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 1.416 vozača, od kojih je 218 zadržano na trežnjenju u službenim prostorijama, jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu.

U službenim prostorijama zadržano je i 56 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Pored pomenutih prekršaja, tokom akcije, od 29. jula do 2. avgusta, sankcionisano je 5.755 vozača, odnosno putnika zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, 100 vozača zbog nepropisnog prevoženja dece u vozilu, kao i 1.421 vozač koji je nepropisno koristio mobilni telefon za vreme vožnje.

S obzirom na to da predstoji period muzičkih festivala na kojima se očekuje prisustvo velikog broja posetilaca, Uprava saobraćajne policije nastaviće sa merama pojačane kontrole i u nastavku letnje sezone, navodi se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *