EKOLOŠKO PONAŠANjE ZAPOSLENIH I ODRŽIVE NABAVKE

Gradske vesti

U Gradskoj kući održana je otvorena radionica sa temom „Ekološko ponašanje zaposlenih i održive nabavke“. Radionica je održana u okviru projekta ODRŽIVI RAZVOJ ZA SVE – PLATFORMA ZA LOKALNI DIJALOG, koji sprovodi Grad Sremska Mitrovica u partnerstvu sa NVO „Regionalne inicijative Srema“. Projekat finansira švajcarska organizacija HELVETAS uz pomoć „Švajcarske razvojne agencije“.

Radionicu je vodio predavač Bora Obradović, koji je rekao da se na ovaj način predstavlja jedan inovativan pristup, koji govori o tome šta možemo da uradimo, a da nas malo košta, sa malim promenama u radu zaposlenih, kako bi se čitava radna sredina i čitavo društvo dovelo na jedan ekološko prihvatljiv standard života i rada, u ovom slučaju u javnim ustanovama, javnim preduzećima i gradskim upravama.

Cilj ove radionice je da se pokaže značaj ponašanja u javnom i civilnom sektoru koji vode računa o ekologiji i održivom razvoju, kao i podsticanje ekološki odgovornog ponašanja u pogledu korišćenja energije i generisanja otpada. To uključuje i promovisanje „low cost“ mera u ekološkom ponašanju, promovisanje javnih nabavki koje uvažavaju energetske i ekološke karakteristike i promovisanje promene ponašanja u odnosu na ekologiju i održivog razvoja.

Mirka Gmizić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada, koja je prisustvovala radionici, rekla je da je ekologija uvek bitno pitanje, a lokalna samouprava se trudi da na tom polju bude što transparentnija kako bi osnažila organizacije civilnog društva i uključila ih u lokalnu politiku. Takođe, kako je dodala, lokalna samouprava ima za cilj da osnaži mrežu organizacija koje su vezane za zaštitu životne sredine, kako bi zajedno učestvovali u bitnim odlukama koje su vezane za ovu oblast.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *