KARAVAN „BUDI HRABRA“ POSETIO SREMSKU MITROVICU

Gradske vesti

Karavan „Budi hrabra” Udruženja „Žena uz ženu” posetio je Sremsku Mitrovicu, te su dva dana na Trgu Ćire Milekića žene od 20 do 40 godina besplatno bile u prilici da obave ultrazvučni pregled dojki.

Dr Mirjana Marković Lazić, specijalista radiologije kaže da je karcinom dojke, nažalost, jako česta pojava u našoj zemlji.

– U dobu do 40. godine žene najčešće rade preventivne ultrazvučne preglede da bi se kasnije radio obavezni skrining, mamografski pregled, koji je obuhvaćen nacionalnim planom skrininga na dve godine, za žene do 70. godine radi ranog otkrivanja karcinoma dojke. Moram da istaknem da je najznačajnije za svaku ženu da svakog meseca radi samopregled i ukoliko oseti bilo kakvu promenu, da se javlja svom izabranom lekaru, ginekologu itd, da bi se odredilo da li pripada ultrazvučnim ili mamografskim pregledima. U ovom karavnu najčešće su otkrivene ciste i fibroadenomi tj. benigne promene dojke. Simptomi koje žene najčešće otkriju prilikom samopregleda su da napipaju neku kvržicu ili neravninu, takođe mogu da se jave i drugi simptomi u vidu iscedka iz bradavice i to je nešto zbog čega se javlja lekaru – izjavila je dr Marković Lazić.

Kampanja je podrška ženama obolelim od raka dojke, kako bi se prevencija digla na viši nivo. Ultrazvučni pregled preporučuje se jednom godišnje do 40. godine. Ženama od 40. do 70. godine života ultrazvučni se pregled, uz mamografiju, preporučuje jednom godišnje, a posle prema potrebi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *