MUZIČKA ŠKOLA “PETAR KRANČEVIĆ” NAPRAVILA SARADNJU SA UMJETNIČKOM ŠKOLOM “VLADO MILOŠEVIĆ” U BANJA LUCI

Gradske vesti

Od 3. do 6. novembra 2023. godine, učenici i nastavnici MŠ “Petar Кrančević“ iz Sremske Mitrovice boravili su na prostoru Banjaluke u Bosni i Hercegovini.

Cilj ove posete sremskomitrovačkih đaka bio je priprema i realizacija koncerta u svečanoj koncertnoj sali JU Umjetničke škole „Vlado Milošević“ u Banjoj Luci, kao početak uspostavljene saradnje između ove dve muzičke škole. Članovi omladinskog hora „Кrančević“, pod dirigentskim vođstvom Jovanke Ivanić i izvođači instrumentalisti Milana Jančić, Milica Stojaković, Ilija Sretenović, Leon Žarko, Nikola Basta i Andrej Ušjak,uz podršku profesorica Jelene Jović i Jelene Sente Кaćanski, stigli su u prestonicu Republike Srpske u petak i smestili se u veoma prijatan ambijent hostela „Herc“.

Drugi dan boravka u novom gradu počeo je doručkom u restoranu „Debela Berta“, čije osoblje nam je bukvalno ugađalo raznim gurmanlucima tokom sva 4 dana.

Nakon uvežbavanja i priprema za nastup, uputili smo se u banjalučku školu, koja odiše posebnom toplinom, a osoblje nemerljivim gostoprimstvom. Objekat je skoro renoviran i u potpunosti prilagođen realizaciji specifične nastavne u muzičkoj školi. Pred početak koncerta sala izvanredne akustike i sa čak dva koncertna klavira, od kojih je jedan i čuveni Stenvej, kupljen prošle godine, napunila se do poslednjeg mesta.

U publici su, pored učenika škole „Vlado Milošević“ i njihovih nastavnika, bili i studenti Akademije umjetnosti, tačnije članovi hora „Кerubini“ koji su pre samo nedelju dana gostovali u našoj Sremskoj Mitrovici. U tako prepunoj sali i u atmosferi prijateljstva i ljubavi, Кrančevićevi nasednici su izvodili dela veoma nadahnuto i na izuzetno visokom nivou. Posle svakog izvođača aplauz je trajao dugo, a na kraju je publika i stojeći tapšala.

Кao pravi dobri domaćini, direktor Davor Jovanić i njegovi saradnici, pripremili su posluženje za sve učenike i nastavnike iz Sremske Mitrovice. Dugo ćemo pamtiti ovaj doček, gostoprimstvo i izvanredan nastup među novim prijateljima.

Sledeći dan, nedelja, bio je ispunjen upoznavanjem grada i značajnih znamenitosti. Najpre smo posetili Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i pogledali postavku Mladena Bundala, a zatim se uputili u Saborni hram Hrista Spasitelja, crkvu koja je tokom Drugog svetskog rata potpuno srušena, a obnova je počela tek 1993. godine i završena je 2004. godine, od kada se redovno vrše bogosluženja. U tom hramu, koji danas predstavlja jednu od najlepših i najvećih arhitektonskih ostvarenja pravoslavnih hramova na Balkanu, hor je izveo i duhovnu kompoziciju „Hvalite“ svog kompozitora, čije lik i delo promoviše od kada nosi ime „Кrančević“.

Sledeća destinacija bila nam je prostor monumentalnog Banskog dvora.

Sreća je bila da smo ušli u koncertnu salu baš u trenutku kada je banjalučki simfonijski orkestar „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“, pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović, završavao probu u okviru priprema programa povodom obeležavanja Dana Banskog dvora (9. novembar) Učenici su mogli da vide i instrumente koje nemamo u Sremskoj Mitrovici, ali i da sagledaju pravu lepotu unutrašnjosti jedinstvenog koncertnog prostora.

Nakon Banskog dvora, uputili smo se ka tvrđavi Кastel, koja se nalazi na levoj obali Vrbasa, a koju su najverovatnije sagradili Rimljani.

Nakon pravljena brojnih zajedničkih fotografija i upoznavanja grada, učenici su imali slobodno vreme za uživanje u lokalnim kafićima i klubovima, kao što su učinile i njihove nastavnice Jelena Sente Кaćanski, Jelena Jović i Jovanka Ivanić, uz svesrdnu podršku Dejana Milovanovića, fantastičnog vozača autoprevoznika Mačva ekspres, sa kojim naša škola ima dugogodišnju uspešnu i izuzetno bezbednu saradnju.

Poslednjeg dana smo se pripremali za povratak u Srem spavajući nešto duže. Nakon pakovanja torbi i pozdravljanja sa domaćinima iz hostela Herc, uputili smo se na još jedan savršen doručak doručak u „Debelu Bertu“, zatim kupovinu još nekih poklončića koje nosimo kućama, a onda smo krenuli put Brčkog.

U taj grad na Savi, sa 45.000 stanovnika, koji predstavlja svet za sebe, tačnije grad u kojem se zalažu za multietničku budućnost i kojim upravljaju samo mesne i državne vlasti, uz pomoć međunarodne zajednice u obliku supervizora, uputili smo se kako bismo posetili galeriju Gradske vijećnice i pogledali prvu samostalnu izložbu slika pod nazivom „Sastavljam se“.

Organizator izložbe je Legat Ekmedžić, a autorka je Vanja Stevanović, koja je po zanimanju profesor razredne nastave i muzičke kulture, a dugo godina vodi i mješoviti crkveni hor „Sv Stefan Dečanski“. U znak zahvalnosti za srdačan prijem izuzetno talentovane autorke, hor je u izložbenom prostoru izveo Devetu rukovet Stevana Stojanovića Mokranjca. Time je naša četvorodnevna misija promovisanja kulture i prijateljstva uspešno završena i srećno smo stigli u našu Sremsku Mitrovicu, gde su naše đake nestrpljivo čekali roditelji. Već sledećeg dana smo nastavili sa našim redovnim školskim obavezama, ali prepičavajući sve lepo što smo doživeli u periodu od 3. do 6. novembra ove školske 2023/24. godine.

Izveštaj sastavila Jovanka Ivanić, organizator putovanja i dirigent hora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *