POKLONIČKO PUTOVANJE UČENIKA VERONAUKE MITROVAČKE GIMNAZIJE

Gradske vesti

Sremskomitrovačka omladina, učenici Mitrovačke gimnazije koji pohađaju pravoslavnu veronauku su od 15-18. februara na sretenjskom raspustu pohodili pokloničko i misionarsko putovanje ka svetinjama vranjske eparhije i Ohrida.

Njih stotinudvadeset sa svojim veroučiteljem đakonom Stefanom Nedićem i profesorima poklonili su se velikim svetinjama Sv. Prohora Pčinjskog, Sv Кlimenta, Sv. Nauma, Presvete Bogorodice Perivlepte, Sv. Jovana Кaneo, Bigorskog manastira, manastira Rajčice i najznačajnijih znamenitosti grada Skoplja.

Izuzetno je važno da su srednjoškolci odlučili da slobodne dane, mini raspusta oko državnog praznika Sretenja Gospodnjeg, provedu u pravoslavnim svetinjama i borave na ohridskom jezeru, gde su bili smešteni. Izuzetno ljubazni domaćini, igumani manastira i bratija decu su dočekali sa puno ljubavi i radosti iskrenih zagrljaja i topline svetinja.

Putovanje je organizovano sa blagoslovom Episkopa sremskog Vasilija, a organizaciju putovanja sprovela je poklonička agencija “Pellegrini travel” iz Nove Pazove.


Čast je i obaveza profesora, učitelja i nastavnika da mlade naraštaje usmeravaju ka molitvenim zastupništvima stubova Pravoslavlja, hrišćanske kulture i tradicije koju baštine svetinje- stožeri umetnosti, verskog i svakog drugog identiteta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *