ODRŽANA TRIBINA O HPV IMUNIZACIJI

Gradske vesti

Može li se rak grlića materice, ali i drugi karcinomi izazvani humano-papiloma virusom iskoreniti? Zašto je važna imunizacija protiv HPV-a? Кoje su prednosti i koje su mogućnosti? Postoje na stotine vrsta humano-papiloma virusa i čak i ako pojedinci nisu svesni da su bili inficirani, postoje one vrste HPV-a koji izazivaju karcinome, pre svega rak grlića materice, ali i grla, testisa i debelog creva.

O ovim temama i prevenciji se govorilo na tribini u Gradskoj kući, koju su posetili roditelji i mladi starijeg osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, kojima je vakcina prevashodno namenjena i za koje je do 26. godine besplatna. Govornici na tribini su bili profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Miloš Marković i pedijatar u UDК “Tiršova” dr Goran Vuković.

Cilj je bio predstaviti opasnosti infekcije ovim virusom i razbiti sve mitove o imunizaciji, koja se decenijama praktikuje u svetu, gde su tumori izazvani HP virusima retka pojava, dok su kod nas vodeći smrtni uzroci. Organizatori tribine su bili Dom zdravlja Sremska Mitrovica i Zavod za javno zdravlje Sremska uz podršku Grada.

Vakcinu protiv infekcije HP virusom mogu da prime deca od navršene devete godine života do 19 godina, odnosno u nekim slučajevima i do 26  godina. Vakcinacija je besplatna i obavlja se u domovima zdravlja širom Srbije, kao i u Sremskoj Mitrovici. Sve potrebne informacije mogu se dobiti u Školskom dispanzeru. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *