PACIJENTKINJA PREMINULA NAKON PREGLEDA: SUMNJA SE NA PROPUST LEKARA

Gradske vesti

Lekar u Sremskoj Mitrovici otpustio je pacijentkinju koja je nekoliko sati nakon pregleda preminula, navodi se na portalu ozon.rs.

Tekst prenosimo u celosti:

“Tragičan slučaj smrti pacijentkinje iz Sremske Mitrovice, Nataše Žabić (44), desio se nekoliko sati nakon što ju je lekar otpustio sa pregleda.

Nataša Žabić je preminula u četvrtak, a kako saznajemo, uzrok smrti se povezuje sa plućnom tromboembolijom koja je najverovatnije od tromba koji je krenuo iz noge na koju se i žalila. Lekar je, nakon pregleda i prepisane terapije, odlučio pustiti pacijentkinju na kućno lečenje. Međutim, iste večeri Nataša Žabić je preminula.

Nataša Žabić je već bila primljena u bolnicu 31. marta zbog sumnje na upalu slepog creva, nakon čega je podvrgnuta operaciji i otpuštena sa bolničkog lečenja. Ponovno se obratila bolnici 25. aprila zbog otečene noge, nakon čega je upućena na kućno lečenje.

Nezvanično saznajemo da je protiv lekara koji je bio uključen u ovaj slučaj podneta krivična prijava, a očekuje se unutrašnja kontrola kako bi se istražile okolnosti vezane za ovu tragediju.

Brat Nataše Žabić, Saša, kaže da smatra da je njegova sestra preminula usled nebrige lekara. “Nataša je primljena u bolnicu zbog bolova u stomaku i povraćanja 31. marta. Sutradan je operisana zbog puknutog slepog creva. Iako je izašla iz bolnice 16. aprila, povremeno je imala temperaturu, ali uprkos tome, nije dobila terapiju protiv tromboze. Na otpusnoj listi je imala uput da se u slučaju komplikacija vrati na odeljenje. aprila, Nataša je osetila jake bolove u levoj nozi koja je počela da joj otiče. Otišla je u dom zdravlja gde je hitno poslata na hirurgiju zbog tromboze. Međutim, dežurni doktor je nije primio na odeljenje, poslao je nazad u Dom zdravlja, iako je situacija bila ozbiljna. Kroz poznanstvo, uspeli smo da zakažemo pregled kod drugog doktora za sutradan u 8:00 časova. Nažalost, Nataša je preminula ujutru u 7:00 časova, sat vremena pre zakazanog pregleda. Zvaničan nalaz sa obdukcije je pokazao da je uzrok smrti plućna embolija usled tromba. Smatram da je Natašu ubilo neprimanje u bolnicu gde bi primila potrebnu terapiju.”

Nataša je imala samo 44 godine i iza sebe ostavlja dvoje maloletne dece od 13 i 9 godina.

Očekuje se da će istraga pružiti više informacija o tome kako je došlo do ove nesreće te da će biti preduzete odgovarajuće mere kako bi se osigurala sigurnost i kvalitet zdravstvene zaštite za sve pacijente”, navedno je na portalu ozon.rs.

Sinoć je u Srrmskoj Mitrovici Srpska napredna stranka je, sa koalicionim partnerima, prva predala Gradskoj izbornoj komisiji listu „Aleksandar Vučić – Sremska Mitrovica sutra“.

Tokom konferencije za štampu, nosilac liste, Branislav Nedimović, osudio je ovaj nemio događaj, kao i događaj koji se nedavno desio u predškolsoj ustanovi “Pčelica”, izražavajući zabrinutost zbog nedostatka reakcije nadležnih institucija. 

„Smatram da je sramota što se niko od nadležnih ne oglašava po ovom pitanju,“ izjavio je Nedimović. „Kada se suočimo sa najtežim situacijama, moramo komunicirati. Ne sme se bežati od ovakvih tema. Kada sam obavljao dužnost gradonačelnika, nismo izbegavali ni najteže teme. Moramo biti tu za naše građane, posebno u teškim i bolnim situacijama. Svi smo osetljivi na decu, ali istina je da u ovom slučaju situacija nije onakva kakvom je prikazuju mediji. Imajući ličnu povezanost sa akterima ovog slučaja, znam šta se desilo i smatram sramotnim što se ćuti u vrtićima i bolnici. Zahtevaćemo njihovu odgovornost i promenu koliko već sutra, ako dođemo na vlast“, rekao je Nedimović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *