SVINJOKOLJ NA ZASAVICI: NAVALA NA ČVARKE

Reportaže

U Specijalnom rezervatu prirode “Zasavica” održan je tradicionalni Sremski svinjokolj, naširoko poznat i kao Dan mangulice. Po 12. put svinjokolj na Zasavici, privukao je ljubitelje mesnih proizvoda iz cele Srbije. Posetioci su imali priliku da kupe sveže meso, mast, slaninu, kobasicu, šunku i kulen, a posebnu pažnju kao i svake godine privukli su nadaleko poznati čvarci od mangulice.
I ove godine, glavni majstor na čvarcima bio je Đorđe Belimarković koji ističe da boljih čvaraka od onih koje mangulica daje nema.

– Na jednu oraniju stavimo dve do tri litre vode, posle pola sata mleko i čekamo da dobiju pravu boju. Ove godine smo pripremili 11 mangulica. Nema kod nje nekih posebnih recepata za pripremu proizvoda. Poenta je u tome da je meso samo po sebi odličnog kvaliteta, da je slanina prvoklasna, da je genetika, naravno ako se vodi računa o njoj, takva da sve što uradite mora biti zadovoljavajuće. Mi se na Rezervatu trudimo da sve bude kao što Bog zapoveda, a to je, u krajnjem, do sada i dalo odlične rezultate. Naš “Svinjokolj” to najbolje potvrđuje, jasan je Belimarković.
Kilogram svežih čvaraka od mangulice koštao je 1.500 dinara, kilogram masti stajao je 500 dinara, slanina je baš kao i kilogram čvaraka koštala 1.500 dinara, dok je za kobasice trebalo izdvojiti 2.400 dinara po kilogramu. Isto je koštala i šunka, kilogram kulena od konjetine koštao je 3.000 dinara po kilogramu, sirovo meso od mangulice težilo je 1.000 dinara po kilogramu, dok je kilogram kulena stajao 6.000 dinara.

Kako ističe prvi čovek Rezervata Slobodan Simić, cilj ove manifestacije je da se skrene pažnja na značaj koji je mangulica imala u istoriji srpskog naroda, da se ukaže na kvalitet njenog mesa i pošalje poruka o nužnosti očuvanja i razvoja starih vrsta u čemu je SRP “Zasavica” bez premca.
– Jedna od specifičnosti Rezervata jeste upravo očuvanje starih vrsta kakva je mangulica. Mi smo je vratili u Mačvu, a preko nas se proširila na čitavu Srbiju, tako da danas imate nekoliko hiljada komada. To još uvek nije dovoljno, i ja se iskreno nadam da će mangulica u godinama koje dolaze postati sve zastupljenija. Na Rezervatu, mi trenutno imamo oko 500 mangulica i stalno se trudimo da taj broj uvećamo. Radi se o svinji čije meso je odličnog kvaliteta i koja je dugo bila jedan od najvažnijih izvoznih artikala Srbije. U vreme kada su Sremci trgovali sa Austro-Ugarskom, mangulica je bila bez premca. Manjak holesterola i dosta dobre slanine, bili su glavni razlog zbog kojeg se svet opredeljivao za ovu svinju. Radi se o vremenu kada nije bilo rashladnih uređaja pa se vrednovalo nešto što se danas obično zanemaruje. Zbog svega što je mangulica Sremu i Mačvi dala, mi smo joj u centru Sremske Mitrovice podigli i spomenik, a u njenu čast organizujemo i tradicionalni svinjokolj koji iz godine u godinu okuplja sve više gostiju i to onih koji umeju da cene mangulicu i rado kupuju proizvode od nje, naglašava Slobodan Simić.
Zvuk tamburice, druženje uz vino, gulaš od mangulice, doprineli su oživljavanju starog sremačkog duha, a gostoprimstvo domaćina i čitava atmosfera kojom odiše ova manifestacija nagoveštava da će tradicija živeti još dugi niz godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *