ODLIČAN PRIMER DOPRINOSA RAZVOJU RURALNOG TURIZMA

Gradske vesti

Etno kuća ,,Majka Angelina“ iz Grgurevaca, bila je domaćin Udruženju žena ,,Kneginja Milica“ iz Šetonje, podno Homolja u opštini Petrovac na Mlavi. Predsednica udruženja Desanka Titelac, imala je želju da sa svojim članicama obiđe Srem, upozna ovaj deo Srbije, njegove specifičnosti, običaje, kulturu. Na sreću i zadovoljstvo Milke Petković – Bjelice izbor je pao baš na Etno kuću ,,Majka Angelina“.

Preduzimljiva vlasnica se domaćinski potrudila da im naš grad, Frušku goru, svoje selo i svoje etno domaćinstvo predstavi na najbolji način. Goste je u ime Etno kuće dočekala na ulazu u grad gospođa Stoja Gavranović, u ulozi „vodiča“ kroz Sremsku Mitrovicu. Upoznala je gošće sa osnovnim informacijama o Gradu, odvela ih u Carsku palatu, gde su se bliže upoznali sa istorijom i posebnostima antičkog Sirmijuma. Šetnjom, duž keja reke Save, stiglo se i do „male crkve“ posvećene Svetom Stefanu, koja je ujedno i jedna od najstarijih građevina u Sremskoj Mitrovici. Laganom šetnjom obišle su Žitni trg i uži centar grada. Pauzu za odmor i osveženje obavili su u jednoj poslastičarnici u centru grada, a veliki broj „slasta“ u gradskom jezgru predstavljale su pravu atrakciju za gošće koje nisu krile svoje zadovoljstvo onim što su videle i saznale o gradu rimskih careva.  Na putu ka vinskom Sremu gosti su upoznati sa manastirima Fruške gore, ali i sa ostalim lepotama koje ona nudi –  jezera, med, lipove šume, vinogradi. Posle posete Šišatovca i manastira posvećenog Rođenju Bogorodice, na goste je poseban utisak ostavila činjenica da manastir sledeće godine obeležava 500 godina postojanja, kao i detalj da se Nikola Tesla lečio baš u ovom manastiru. Posetile su i ženski manastir između Divoša i Šišatovca posvećen Svetoj Petki, kao i manastir Vasilija Ostroškog na Vranjašu.

Konačno u popodnevnim satima stiglo se i do Etno kuće ,,Majka Angelina“ u Grgurevcima, gde su goste dočekali vlasnica etno kuće sa svojim prijateljima. 

-Potrudili smo se da budemo dobri domaćini, kako i dolikuje jednom sremačkom domaćinstvu.  Uz srdačan doček, dobar sremački ručak, domaće vino i rakiju, do kasno popodne smo uživale u poeziji, hrani, predstavljanju sremačkih običaja, menjanju iskustava. Koliko je našim gošćama bilo lepo govori iskazana  želja da ugoste naše žene, kod sebe, podno Homolja, kako bismo i mi iz Srema videli i upoznali njihove običaje  i tradiciju – navodi Milka Petković – Bjelicа, vlasnica etno domaćinstva.

-Ovo je odličan primer doprinosa razvoju ruralnog turizma. Žene iz Braničevskog okruga posetili su naše seosko turističko domaćinstvo, upoznale se sa specifičnostima sremskog kraja. Pored tradicionalne sremske kuhinje u Etno kući „Majka Angelina“ u Grgurevcima, gošće su imale priliku da se upoznaju i sa znamenitostima Sremske Mitrovice i Sirmijuma, sa blagodetima Fruške gore. Sve to doprinosi snažnom unapređenju mitrovačkog ruralnog turizma, i svih njegovih oblika – etno, eko, gastro, verskog turizma i dr – naglašava Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *