DRAMA MITROVČANINA STEFANA TAJBLA NA STERIJINOM POZORJU

Gradske vesti

U ponedeljak, 03. juna u Novosadskom pozorištu (Újvidéki Színház) održano je javno čitanje drame Fleischman (Flajšman) koju je napisao mitrovački dramski pisac i dramaturg Stefan Tajbl. Javno čitanje drame održano je u okviru 64. Sterijinog pozorja, kao prateći program ovog najznačajnijeg festivala u zemlji posvećenog domaćem pozorištu i negovanju domaće drame.

Drama Fleischman se dešava u Sremskoj Mitrovici i odvija se paralelno 1941. i 2001. godine u kući i lokalu jevrejske porodice Flajšman, koji i danas stoje na Žitnom trgu. Iako inspirisana istinitim i Mitrovčanima veoma poznatim događajima, lica i dešavanja u ovoj drami izmenjeni su u onoj meri kako bi se uveli u dramske tokove i motivisali dramsku radnju.

Dok se 1941. odvija rat i donosi smrt u poznatom „Flajšanovom podrumu“, a sve preko nejakih pleća mlade Jevrejke Aske Flajšman, 2001. se na istom mestu, na pragu novog veka, rađa novi život i snaga, kada dva mladića pokušavaju da otvore kafić i obezbede ličnu egzistenciju. Drama kao osnovna pitanja nameće da li obeležavanje mesta jednog stradanja ima veću važnost od želje dva mlada čoveka da žive od svog rada? I da li je istorija nedodirljiva ili se iz nje sme jurišati u budućnost, makar budućnost bila neizvesna?

Javno čitanje je režirao Nemanja Leković, reditelj iz Novog Sada, a producirala Milica Milićević, studentkinja produkcije na novosadkoj Akademiji umetnosti. Čitali su glumci: Jelena Lončar, Aleksandra Pejić, te mitrovački glumac Nikola Janošević, Uroš Mladenović, Aleksandar Sarapa i David Mijatović. Plakat je dizajnirao Aleksandar Budošan.

Publika je sa oduševljenjem ispratila javno čitanje, a kako se navodi u Biltenu Sterijinog pozorja, svaka rečinica u ovom komadu je ključna jer sve zajedno daju puno značenje intrigantnom dramskom tekstu koji na kraju daje gotovo filozofske zaključke i pitanja.

Javna čitanja novih domaćih dramskih tekstova česta su pojava na Akademiji umetnosti i Novom Sadu uopšte, a na pozorištima u Srbiji ostaje da nove komade postave na svojim scenama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *