NOVA OPREMA ZA KVALITETNIJE LEČENJE PACIJENATA U MITROVAČKOJ BOLNICI

Gradske vesti

Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici posetila je zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Snežana Bojanić, a povod je bio nabavka novih aparata, obezbeđenih sredstvima Vlade Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Naime, početkom ove godine, po osnovu javnog konkursa za dodelu sredstava vojvođanskim bolnicama za nabavku nedostajuće opreme i aparata, za Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici, odobrena su sredstva u iznosu od blizu 27 miliona dinara.

Tim sredstvima nabavljeni su endoskopski stub za kolonoskopiju, šest pacijent monitora za praćenje osnovnih životnih funkcija i to: dva za Urgentni prijem i četiri za jedinicu hirurške intenzivne nege, kao i dva aparata za anesteziju u hirurškim operacionim salama.

-Zahvaljujući posebnom angažovanju čelnika Vlade APV i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, mi danas imamo savremenu i najbolju moguću aparaturu koja je neophodna u dijagnostici i lečenju obolelih. Samo u prošloj godini mitorvačka bolnica dobila je aparate i urađeni su neophodni infrastrukturni radovi, u vrednosti od oko 100 miliona dinara i to je jasan pokazatelj, koliko pokrajina ulaže u vojvođansko zdravstvo, konkterno u Opštu bolnicu Sremska Mitrovica i ja verujem da će takav trend biti nastavljen i ubuduće. Nabavkom nove opreme dodatno je moguće unaprediti i modernizovati zdravstveni sistem i postepeno rešavati liste čekanja, a kada je reč o uslovima rada i benefitu za pacijenta , oni su svakako umnogome poboljšani – istakao je dr Živko Vrcelj, direktor mitrovačke bolnice, koji je ovom prilikom dodao, da će na eventualnom novom konkursu, kao prioritet, biti zatražena nabavka endoskopskog stuba sa gastroskopom, blateksi za odeljenja, kao i još jedan CT aparat, a kada je reč o infrastrukturnom opremanju, neophodna je i nova telefonska centrala.

Cilj svakog napretka u smislu nabavke nove opreme i aparata je bolja i kvalitetnija dostupna zdravstena usluga za sve korisnike zdravstvene zaštite i u tom smislu je dr Snežana Bojanić, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo istakla, da je i ova nabavka za mitrovačku bolnicu dokaz koliko pokrajina ulaže u zdravstvo u Vojvodini.

-Samo za mitrovačku bolnicu do sada je opredeljeno 144 miliona dinara za nabavku aparata i opreme, jer sekretarijat ima poverenja u ljude koji ovde rade i koji zbrinjavanju pacijente iz celog Srema. Ispostavljeni aparati – od bolničog prijema, operacionih sala i gastroenterološke ambulante, dokaz su jednog svrsishodnog ciljanog opremanja gde se vodi računa o prioriteima i stvarnim potrebama. Mitrovačka bolnica ima vrlo stručne gastroenterologe, priznate u stručnoj javnosti i oni svojim radom zaslužuju i kvalitetan kolonoskopski stub – rekla je dr Bojanić.

Načelnik Službe specijalističko-konsultativnih ambulanti i šef gastroentrološke ambulante dr Velimir Novaković, spec. gastroenterolog, objasnio je značaj novog endoskopskog stuba za kolonskopiju i naglasio da je reč o najsavremenijem aparatu novije generacije koji će značajno podići nivo rada u našoj bolnici, a kako mitrovačka bolnica pokriva sedam sremskih domova zdravlja i radi skrining programe preventivnih pregleda na karcinom debelog creva, nabavka ovakvog jednog aparata je potpuno opravdana. Dr Novaković je izneo i podatak da se ovde na godišnjem nivou uradi 1.500 kolonoskopija – dnevno oko 10, rade četiri gastroenterologa, a da će novi endoskoski stub doprineti skraćenju liste čekanja za pacijente na period do dva meseca, s tim što hitni slučajevi imaju prioritet.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *