SKUP GASTROENTEROLOGA U ORGANIZACIJI MITROVAČKE BOLNICE

Zdravlje

Opšta bolnica Sremska Mitrovica 13. septembra bila je domaćin stručnog skupa gastroenterologa , u sklopu redovnog sastanka te sekcije Srpskog lekarskog društva, koji je okupio veliki broj gastroenterologa i lekara drugih specijalnosti, što govori o multidisciplinarnosti i značaju održavanja ovakvih skupova.

Predavači su bili: dr Bogdan Bogdanović, spec.gastroneterologije na odseku za gastroenterologiju Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici (tema: „Savremeni pristup dijagnostici i lečenju GEP NET“), dr Gordana Mitić, spec.gastroenterologije Opšte bolnice S.Mitrovica (tema: „Dezmoidni tumor u familijarnoj adenomastoznoj polipozi“ – prikaz slučaja) i prim.dr sci.med Mirjana Kendrišić, spec.anesteziolog mitrovačke bolnice (tema: “Enteralna i parenteralna ishrana kod teških malnutricija u gastroenterologiji“) .

Jedan od predavača i domaćin skupa dr Gordana Mitić izrazila je zadovoljstvo zbog uspešno organizovanog stručnog skupa i istakla da se važnost ovakvih događaja ogleda, ne samo u predavanjima i prikazu slučajeva iz svakodnevne prakse, već i u stručnim diskusijama jer one donose razmenu iskustava sa tenedencijom novih smernica u dijagnostici i lečenju kod oboljenja gastroenterološke prirode, a cilj su brže i progresivnije metode koje će dovesti do uspešnog izlečenja. U izjavi za medije dr Mitić je naglasila da je izuzetno ponosna na gastroenterološku službu mitrovačke bolnice, jer su sva četiri lekara i četiri medicinske sestre edukovani da odgovore na najkopleksnije izazove u dijagnostikovanju najtežih oboljenja, uz savremenu aparaturu koje ova službe poseduje i dodala da je bolnica od 2009.godine deo nacionalnog Programa skrininga na karcinom debelog creva i da svi lekari ( dr Gordana Mitić, dr Velimir Novaković, dr Radovan Zec i dr Ana Laušević) sprovode savremene dijagnostičke i terapijske procedure.

-S obzirom na porast broja obolelih od gastroeneroloških bolesti, samo u prvoj polovini ove godine urađeno je 1.050 gastroskopija i 950 kolonoskopija i zato je važno da se konstantno edukujemo, usvajamo i primenjujemo nova znanja, u cilju što efikasnijeg terapijskog odgovora – ističe dr Mitić.

Direktor mitrovačke bolnice dr Živko Vrcelj, naglasio je, da sama činjenica da je Opšta bolnica Sremska Mitrovica po drugi put za tri godine domaćin ovakvog stručnog skupa, govori u prilog istini da bolnica ima izuzetno razvijenu gastroenterološku službu koja je sposobna da prepozna i leči sve veći broj oboljenja gastroenterološkog trakta. Dr Vrcelj je ovom prilikom podsetio da su razvoju službe naročito doprineli pokojni dr Laušević, kao i dr Uglješić, koji je godinama dolazio u bolnicu i edukovao lekare, te je njegov doprinos usponu u razvoju i radu službe ogroman.

-Takođe je važno istaći i da je ova služba nedavno, sredstvima obezebeđenim od strane Vlade AP Vojvodine, dobila nov endoskopski stub sa kolonskopom, a u narednim mesecima očekujemo i nabavku novog stuba sa gastroskopom, tako da uz adekvatne aparate i odličan kadar, u mogućnosti smo da pariramo velikim kliničkim centrima i ostvarujemo dobre rezultate u dijagnostici i lečenju obolelih – rekao je direktor mitrovačke bolnice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *