TESTIRAJ SE NA HIV, BESPLATNO I ANONIMNO

Zdravlje

Povodom obeležavanja Evropske nedelje testiranja od 22. do 29. novembra i Svetskog dana borbe protiv AIDS-a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica u sklopu svojih redovnih aktivnosti sprovodi akcije edukacije i testiranje na HIV brzim testovima.

Ove aktivnosti imaju za cilj ne samo povećanje obuhvata testiranih, već i znanja o ovoj opakoj ali preventabilnoj bolesti. Studije sprovedene na teritoriji naše zemlje govore da značajan broj osoba inficiranih virusom HIV-a ne zna svoj status, te ne samo da predstavlja izvor zaraze za svoje partnere već i mogućnost medikamentozne kontrole oboljenja, budući da postavljanje dijagnoze u ranoj fazi bolesti im značajno bolju prognozu.

U cilju povećanja znanja o ovoj opakoj ali preventabilnoj bolesti Centar za kontrolu i prevenciju bolesti planirao je niz edukativnih predavanja i akcija testiranja i to: u četvrtak 28. novembra u terminu od 9.30 časova biće održana radionica i dobrovoljno poverljivo testiranje brzim testovima učenika, studenata i zaposlenih.

Za petak, 29.novembar planirano je dobrovoljno poveljivo savetovanje i testiranje na glavnom Gradskom trgu u Rumi u vremenu od 13 do 15 časova i u Stop šopu u Sremskoj Mitrovici od 16 do 19 časova. U subotu u 12.30 časova u Biblioteci „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici biće održano edukativno interaktivno predavanje u trajanju od 20 minuta o epidemiološkim karakteristikama i merama prevencije HIV infekcije.

Na Svetski dan borbe protiv side u nedelju,1.decembra od 10 do 17 časova biće održan Dan otvorenih vrata u Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica i dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje svih zainteresovanih.

Testiranje se, kako je ranije napomenuto, vrši pouzdanim brzim testovima a za tetsiranje se uzima kapljica krvi iz jagodice prsta. Takođe, za testiranje nije potreban nikakav lični dokument niti uput.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *