NASILJE SE NE TRPI, PRIJAVI NASILNIKA

Reportaže

U Republici Srbiji je 15. marta proglašeno vanredno stanje zbog epidemije virusa COVID-19. Radi suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti i zaštite stanovništva, Vlada Republike Srbije donela je posebne mere, među kojima su zatvaranje škola, obdaništa i fakulteta i zabrana kretanja za sve građane od 17 časova do 5 časova ujutru.

Imajući u vidu činjenicu da se velika većina slučajeva nasilja u porodici dešava upravo u domu žrtve nasilja, Pokrajinski ombudsman upozorava da je u uslovima izolacije i ograničenog kretanja moguće pojačano nasilje u porodici, naročito nad ženama i decom.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaka treća žena je bar jednom doživela fizičko ili seksualno nasilje. U kriznim vremenima, rizik od rodno zasnovanog nasilja eskalira. Osobe koje doživljavaju nasilje u porodici primorane su da ostanu u svom domu sa nasilnikom, izolovane od drugih ljudi. Takvi uslovi omogućavaju pojačanu kontrolu žrtve od strane nasilnika i otežavaju žrtvi mogućnost da ga napusti. Pretnje da će se napasti na život ili telo, drska ili bezobzirna ponašanja kojima se ugrožava ili spokojstvo ili telesni integritet ili mirno duševno stanje su situacije gde društvena reakcije ne sme i neće izostati ni sada. Osim što će većinu vremena morati da provode u istom prostoru sa nasilnikom, mnogi će u ovom periodu imati smanjene prihode i/ili povećane troškove života, što će im dodatno otežati mogućnost da napuste nasilnika.

Za decu koja su i sama trpela ili i dalje trpe nasilje u porodici, škole predstavljaju utočište, a kako su sve vaspitno-obrazovne institucije zatvorene do daljnjeg, povećana je mogućnost intenzivifacije konflikta i agresije prema njima. Neophodno je učiniti dostupnim deci i roditeljima sve potrebne informacije o servisima pomoći i podrške, naročito na digitilanim platformama, uključujući socijalne mreže, jer sve institucije sistema rade prilagođeno vanrednom stanju.

Pokrajinski ombudsman apeluje na sve osobe koje su preživele ili i dalje trpe nasilje da ga prijave, jer i u ovakvim okolnostima državni organi i institucije dužni su da obezbede adekvatnu i pravovremenu podršku i zaštitu, i podseća da na teritoriji Republike Srbije postoji 13 sigurnih kuća odnosno prihvatilišta za žene i decu koje su preživele nasilje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *