UPIS DECE U PRVI RAZRED I VRTIĆ ELEKTRONSKI

Gradske vesti

Prijava za upis učenika u osnovne i srednje u škole, kao i upis dece u Predškolsku ustanovu „Pčelica” u Sremskoj Mitrovici i ove godine će se odvijati tokom maja meseca, kažu nadležni u gradskim službama i ustanovama obrazovanja. Razlika je jedino što će se, u ovim uslovima vanrednog stanja, prijave obavljati elektronski.

-Ove godine imamo 672 učenika koji treba da upišu prvi razred osnovne škole, što je za dvadeset jedno više nego prošle godine i to je još jedno odeljenje. Prijave za upis važne su za roditelje, ali su i veoma bitne za direktore škola kako bi znali otprilike koji će broj učenika upisati njihovu školu, da bi mogli da preduzimaju dalje korake, da bi mogli da formiraju odeljenja – izjavila je zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović.

Cilj je je da se pojednostavi pribavljanje dokumentacije zbog čega je Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja donelo nova uputstva o upisu učenika u prvi razred osnovne škole i dostavilo ih u petak 27. marta svim školama.

-Sada same škole pribavljaju svu potrebnu dokumentaciju, a to su izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu učenika i izvod iz zdravstvenog, odnosno da li je obavljen lekarski pregled za decu koje upisuju prvi razred. To nabavlja škola, ono što roditelji treba i mogu sada da urade, preko elektronske aplikacije je da stupe u kontakt sa školama za koje su zainteresovani da ih dete upiše i isto tako će naknadno dobiti informacije vezano za testiranje samih učenika, odnosno kada će to biti. Oni roditelji koji nemaju pristup elektronskim aplikacijama i ne mogu na ovakav način da upišu svoju decu u prvi razred, mogu to da urade odlaskom u školu. Škole su otvorene i tu je uvek neko ko je od stručne službe dežuran – dodala je Milovanović.

Upis dece u „Pčelicu” biće realizovan preko eUprave, u periodu od 4. do 29 maja, najavila je danas direktorica „Pčelice” Biljana Cvijetić. Ovaj vid upisa bio je moguć i do sada. O svim informacijama vezanim za upis zainteresovani mogu da se obaveste putem medija i sajta ustanove. www.pupcelica.edu.rs.

-S obzirom na novonastalu situaciju, odnosno da je uvedeno vanredno stanje preporučujem i apelujem na sve roditelje i staratelje da upis dece u predškolsku ustanovu, naravno oni koji za to imaju mogućnost, izvrše elektronskim putem i to preko portala E-uprava. Za roditelje koji nisu u mogućnosti da na taj način upišu svoju decu biće organizovan upis u objektu „Masalačak” koji se nalazi na adresi Bulevar Konstantina Velikog 10 gde će im naši stručni saradnici biti na raspolaganju i pomoći da, ukoliko donesu svu potrebnu dokumentaciju, na licu mesta popune prijavu elektronskim putem – objasnila je Cvijetić.

-S obzirom na to da ja vanredno stanje proglašeno 16. marta, svi roditelji čija su deca boravila u vrtiću dobiće zaduženja zaključno sa 13. martom, koji je i bio poslednji radni dan. Do okončanja vanrednog stanja roditelji će biti oslobođeni daljeg plaćanja boravka svoje dece u PU „Pčelica”. Podsećam da pravo upisa u našu ustanovu imaju sva deca od godinu dana do polaska u školu, popunjavaćemo grupe tamo gde ima mesta, ali žao mi je što neće sva deca moći da budu primljena. Pripremni predškolski program je obavezan i sva deca koja su stasala za to biće upisan – dodala je Cvijetić.

Direktorica Predškolske ustanove pozvala je roditelje u seoskim sredinama da budu strpljivi i da svoju decu upišu po okončanju vanrednog stanja kod vaspitača koji rade u tim selima. Naravno, preko portala eUprava, klikom na eVrtić i odabirom željenog grada, dodaje Cvijetić, veoma lako je upisati dete elektronskim putem, što je u ovoj situaciji i najpožljenije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *