U NAŠOJ ZEMLJI KORONA-VIRUSOM ZARAŽENO 4.465 OSOBA

Zdravlje

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da su od poslednjeg izveštaja do danas do 15 časova testirani uzorci 2.440 osoba, od kojih je 411 bilo pozitivno na koronavirus.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija prenela da je u poslednja 24 časa umrlo još devet osoba, a da je hospitalizovano ukupno 3.006 pacijenata.

Prema njenim rečima, na respiratoru se nalazi 131 pacijent, dok je ukupno testirano 23.398 osoba.

Ona je naglasila da su od devet preminulih, sedam osoba muškog, a dve ženskog pola, prosečne starosti 69 godina.

U našoj zemlji su od početka epidemije preminule 94 osobe, a smrtnost u ovom momentu iznosi 2,1 odsto, dodala je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je od ukupno testiranih 4.936 zdravstvenih radnika, koronavirus potvrđen kod 533, a da 1.062 zdravstvena radnika čekaju rezulat testiranja.

Najviše hospitalizovanih pacijenata smešteno je u KBC “Zemun” 340, pri čemu je na respiratoru njih 25, zatim u KBC “Zvezdara” 324, od čega 13 na respiratoru. U KBC “Dragiša Mišović” smešten je 301 pacijent, od kojih je 36 na mehaničkoj ventilaciji, a na Infektivnoj klinici KCS smeštena je 61 osoba, od kojih je šest na respiratoru. Na Pulmologiji KCS je smešteno 80 pacijenata, od kojih četiri na respiratoru. U staroj zgradi KC Niš smeštena su 202 pacijenta, a u novoj 175, pri čemu je na respiraotoru 18 pacijenata, napomenula je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da je u KC Vojvodine, od 135 pacijenata, osam na respiratoru, u KC Kragujevac od 97, 15 je na respiratoru, dok je u Opštoj bolnici u Pančevu smešteno 150 osoba. Na VMC Karaburma je 71 pacijent, od kojih je šest na respiratoru. Na Beogradskom sajmu smešteno je 398 pacijenata, ukupno u niškom Čairu i hotelu Centroturist 221 pacijent, dok je u Domu studenata Medicinskog fakulteta Niš 170 pacijenata, prenela je ona.

Kisić Tepavčević je ukazala na to da je na Novosadskom sajmu 176 pacijenata, u novopazarskoj Srednjoj medicinskoj školi “Dva heroja” 20, a u Banji Junaković kod Apatina 13 osoba.

Prema njenim rečima, stav struke po pitanju kretanja za Vaskrs je jednoglasan i potpuno jasan – bilo kakvo okupljanje i ponašanje koje će da poveća rizik za nastavak infekcije je nešto što je visok rizik za generalno zdravlje populacije.

Tu nemamo nikakvih kompromisa. Stručno medicinsko mišljenje zasnovano na dokazima je vrlo jasno, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da su svaka nedelja i svaki dan ključni, sve do momenta kada ukupan broj novootkrivenih slučajeva kontinuirano bude – nula.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” upozorila je na to da se epidemiološka situacija može promeniti za dan i da se ne smemo opustiti, već učiniti sve napore da se što pre izborimo sa epidemijom.

Bez obzira na to što stalno ističeno da smo zadovoljni tokom epidemijske krive, pojedinačni slučajevi i pojačano obolevanje u određenim grupama, kao i smrtni ishodi, pokazuju da se epidemiološka situacija može promeniti za dan, naglasila je ona i još jednom pozvala na dodatne napore u borbi sa koronavirusom.

Ona nije mogla da kaže do kada će i šta od mera trajati i kada će one biti relaksirane, ali je izrazila uverenje da se, ako se i dalje budemo odgovorno i savesno pridržavali mera i ako ne bude više ekscesnih situacija, može očekivati da će uskoro doći do silaznog toka na krivulji epidemije.

Takođe, Kisić Tepavčević je dodala da se po pitanju koronavirusa u Srbiji ne može izuzeti nijedan deo naše zemlje i da virus uvek pronađe put do osetljivih osoba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *