U VOJVODINI OD POČETKA EPIDEMIJE PREMINULO 11 PACIJENATA

Zdravlje

Na teritoriji AP Vojvodine, na današnji dan, od ukupno 3.268 testiranih osoba kod njih 435 je potvrđeno prisustvo virusa Kovid 19. Od početka epidemije 11 obolelih je preminulo, dok su se 54 pacijenta oporavila.

U Kliničkom centru Vojvodine leče se 134 pacijenta, dok je u privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu smešteno njih 176 sa lakšom kliničkom slikom.

„Izuzetno važna stvar je da nemamo prisustvo virusa Kovid 19 u ustanovama socijalne zaštite na teritoriji AP Vojvodine. U ovom trenutku jedan od najvažnijih zadataka je da tako i ostane, stoga zahtevam od svih rukovodilaca tih ustanova da u maksimalnoj meri sprovode naredbe i uputstva koja su dobili, jer ćemo sve neodgovornosti sankcionisati“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

On je istakao da se, imajući u vidu novonastalu situaciju, očekuje pad prihoda u budžetu AP Vojvodine u 2020. godini.

„Prema našim procenama imaćemo umanjenje prihoda za 15 do 20 procenata po osnovu ličnih primanja i poreza na dobit. U narednim danima očekuje nas rebalans pokrajinskog budžeta. U punoj meri ćemo održati nivo finansiranja svih potreba u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, dok ćemo u drugim oblastima imati umanjenja. Trudićemo se da održimo većinu investicija koje smo započeli“, rekao je predsednik Mirović.

Pokrajinska vlada je, kako je naveo, privremeno obustavila izvršenje pokrajinskog budžeta, osim za isplatu ličnih dohodaka, naknada iz oblasti socijalne zaštite i drugih tekućih prihoda.

„Važno je napomenuti da niko neće biti ugrožen u domenu ličnih primanja i primanja iz oblasti socijalne zaštite”, podvukao je predsednik Mirović.

„U AP Vojvodini imamo 69 radnika u zdravstvenom sistemu pozitivnih na virus, od kojih su dvoje u teškom opštem stanju i nalaze se na respiratorima. Ostali se oporavljaju, a veliki deo njih vratio se na posao“, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.

Na teritoriji APV, istakao je sekretar, samo u prethodnoj nedelji, urađeno je više od 50.000 procedura „što je jasan pokazatelj da smo apsolutno spremni i da vodimo računa o svim pacijentima obolelim i od drugih bolesti“.

Istakao je i to da je Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Junaković“ u Apatinu prenamenjena za prijem pacijenata obolelih od virusa Kovid 19 sa lakšom kliničkom slikom, kao i da su svi zaposleni u toj ustanovi prošli neophodnu obuku.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Vladimir Petrović naveo je da je u pokrajini od početka epidemije registrovan manji broj dece kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa Kovid 19.

„Većina njih je bila na kućnom lečenju i u ovom trenutku možemo reći da su se skoro sva deca oporavila“, rekao je Petrović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *