SVI RAZLIČITI, A ZVUČE KAO JEDAN! TO VAM JE HOR!

Obrazovanje

Ova 2020. godina je najnepovoljnija godina za horsko izvođaštvo. To je godina u kojoj je skoro zabranjeno pevanje, a svi znamo da „ko peva zlo ne misli“. Kroz hor se družimo, socijalizujemo, vaspitavamo, ohrabrujemo, lečimo, obrazujemo, tugujemo i radujemo!
Zbog svega navedenog, učenici Muzičke škole „Petar Krančević“ su jedva dočekali poziv iz uprave Srpske horske asocijacije da učestvuju na 3. Omladinskom horskom festivalu. Ove godine taj festival više je imao karakteristike horske radionice, zbog trenutne epidemiološke situacije i postojećih zabrana.

-Nažalost, put Novog Sada je u petak 30. oktobra moglo krenuti samo 11 učenika naše škole i hora „Krančević“. Tih 11 učenika, iz 2. i 3. razreda srednje škole, su odlično predstavljali naš ansambl i naš grad. Ponašali su se veoma odgovorno i profesionalno. Nosili maske, obezbeđivali distancu gde god je to bilo potrebno, dezinfikovali ruke pri svakom korišćenju notnog materijala ali i pevali za sve one koji su ove godine bili sprečeni da učestvuju u horskoj radionici. Na svu sreću, u subotu 31. oktobra se u Novom Sadu dešavala i manifestacija „Noć hramova“, zbog čega je kompanija Color Media Comunications snimila kompletan improvizovani koncert kojim se završila naša horska radionica – navodi profesor Jovanka Ivanić.

Koncert bez publike i bez ikakve najave u javnosti, realizovali su učenici iz Negotina, Aleksinca, Zrenjanina, Novog Sada i Sremske Mitrovice, u saradnji sa dirigentima Tamarom Petijević (NS), Zoricom Kozlovački (ZR), Ružicom Rajković (NG), Anom Kovačić ( NS), Miljom Milovanović (AL) i Jovankom Ivanić iz Sremske Mitrovice. Izvedeno je desetak kompozicija koje su pevači obrađivali na zajedničkim probama u predivnom ambijentu novosadske Sinagoge.

-Koncert nije bio uobičajen i „normalan“ jer je realizovan u praznoj sali Sinagoge, što predstavlja najveću nesreću za svakog izvođača. Uopšte nije prijatno pripremati program kada znate da nećete imati slušaoce u publici. Međutim, svi mi koji smo učestvovali u ovoj radionici, potrudili smo se da naši đaci steknu nova profesionalna znanja, učestvuju u timskom radu, što je osnova horskog izvođaštva, kao i da steknu iskustvo pevanja „na koncertnom podijumu“. Pored toga, imali su priliku raditi sa različitim dirigentima, koji su dali sve od sebe da, u vremenima kada je pevanja skoro zabranjeno, prenesu najkonkretnija uputstva pri obradi određenog dela. Na mene je poseban utisak ostavilo, pored kompozicije „Tebe pojem“ Mokranjca, kao himne horskog pevanja u Srbiji, izvođenje Betovenove „Ode radosti“, uz gudače iz škole „Isidor Bajić“. Na taj način smo i mi dali doprinos u obilježavanju 250. godišnjice od rođenja velikog Ludviga van Betovena – izjavila je profesor Ivanić.

Završni nastup polaznika ove horske radionice je snimljen zahvaljujući upornosti uprave SHA ali i činjenici da se iste večeri održavala manifestacija „Noć hramova“ koju je pratila kompanija Color Media Communication, na čijem Youtube kanalu se može i čuti i videti nastup združenih glasova iz pet gradova Srbije.

-Nadamo se da ćemo 2021. godine biti slobodniji i zdravstveno bezbedniji i da ćemo sa lakoćom moći uključiti veći broj učenika naše škole u ovaj nesvakidašnji ali višestruko značajan projekat. Posebno se radujem što će horska omladina Srbije, samim tim i Sremske Mitrovice, imati mogućnost da se uključi u rad prvog Nacionalnog omladinskog hora, čije osnivanje je započeto upravo realizacijom horske radionice koja se dogodila proteklog vikenda. Neka živi muzika! – sa ponosom ističe profesorica Muzičke škole „Petar Krančević“ Jovanka Ivanić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *