GOJKOVIĆ: Za finansiranje RTV 900 miliona dinara iz budžeta

Uncategorized

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je da se osnovna dopuna Zakona o javnim medijskim servisima odnosi na obezbeđivanje dodatnih sredstava za finansiranje Javne medijske ustanove Radio-televizije Vojvodine u iznosu od 900 miliona dinara, kako bi nesmetano mogla da obavlja svoju delatnost.

Gojković je precizirala da je visina takse od 299 dinara na mesečnom nivou nije dovoljna da oba javna medijska servisa, kako Radio-televizija Srbije, tako i Radio-televizija Vojvodine obavljaju svoju delatnost.

Kako je navela, imajući u vidu da Javna medijska ustanova RTS ubira taksu na čitavoj teritoriji Republike Srbije, dodatni prihod od uvećanja takse biće dovoljan za obavljanje osnovne delatnosti ovog medijskog servisa.

Gojković je navela da RTV ostvaruje prihod po osnovu naplate takse isključivo na teritoriji AP Vojvodine i to umanjenje od 30 odsto, koji se uplaćuje RTS-u, što nije dovoljno za obavljanje osnovne delatnosti ovog medijskog servis i zbog toga su u budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, predviđena dodatna sredstva u iznosu od 900 miliona dinara za finansiranje osnovne delatnosti Javne medijske ustanove Radio-televizije Vojvodine.

„Svi znamo koliki je značaj javnih medijskih servisa, oni imaju značaj u očuvanju i unapređenju demokratskih vrednosti naše države. Mi smo se opredelili da se rad i položaj javnih medijskih servisa regulišemo posebnim zakonom u skladu sa evropskim regulatornim okvirom“, rekla je Gojković u Skupštini Srbije .

Gojković je napomenula da je Zakonom o javnim medijskim servisima predviđeno da Republika Srbija obezbeđuje stabilno i dovoljno finansiranje osnovne delatnosti javnih medijskih servisa i Zakonom je predviđeno da se javni medijski servisi finansiraju iz budžeta, komercijalnih prihoda i ostalih prihoda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *