OPŠTA BOLNICA U NOVOM PREKOGRANIČNOM PROJEKTU

Zdravlje

U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica održana je otvarajuća konferencija projekta Interreg IPA -CBC Heart Net, u kojem su pored mitrovačke bolnice, uključene i opšte bolnice u Somboru i Subotici, a partneri su i IKVBV Sremska Kamenica i Opća županijska bolnica Vukovar.

– Za našu ustanovu ovo je dan kada započinje jedno novo doba i ne samo za zdravstvene ustanove i pacijente, već i za medicinu uopšte. Reč je o medicini budućnosti i naše zadovoljstvo je utoliko veće, što smo uspeli da budemo deo ovako važnog i velikog projekta – reči su vršioca dužnosti direktora bolnice dr Dragana Malobabića, koji je još naglasio da je opšti cilj programa Intereg IPA Coopertion programme Croatia-Srbija ojačati socijalni, ekonomski i teritorijalni razvoj kako bi zajednički projekti i aktivnosti bili uspešni a lečenje pacijenata mnogo brže i efikasnije.

Dr Jovanka Dejanović, kardiolog je deo ovog projekta u mitrovačkoj bolnici, a po njenim rečima, nema većeg zadovoljstva za lekara, od onog kada stvarate nešto novo, a to novo omogućava da budete deo začetka jednog sasvim novog načina lečenja.

– U okviru projekta je obezbeđena i vrhunska telekomunikaciona oprema koja je već instalirana u našoj bolnici, a obezbediće direktnu komunikaciju sedam dana 24 sata, sa bolnicama partnerima. Projekat će razviti mrežu telemedicine i time obezbediti efikasnu i brzu dijagnostiku i lečenje populacije sa kardiovaskularnim bolestima. Upravo stanovništvo našeg regiona ima visoku incidnecu bolesti srca i krvnih sudova – objašnjava dr Dejanović i dodaje da je ovo benefit i za medicinske radnike i za pacijente jer omogućava brzu dijagnostiku i lečenje kardiovaskularnih bolesnika, a sa druge strane poboljšana je komunikacija, jednostavnija razmena iskustava, dostupnost medicinskih protokola za brže pružanje profesionalnih zdravstenih usluga.

Ovaj značani projekat je sufinansiran iz fonda Evropske unije ERDF i IPA II, a već prva implementacija u mitrovačkoj bolnici se očekuje početkom marta meseca ove godine. Nosilac projekta za Srbiju je dr Ilija Srdanović, a za Hrvatsku dr Ivana Dubravčić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *