PRVA GENERACIJA ZELENE PRIVREDE SRBIJE JE ZAVRŠENA

Reportaže

U periodu od oktobra 2020. do marta 2021. godine uspešno je realizovana prva generacija projekta Zelena privreda Srbije. Zelena privreda Srbije je projekat podržan od strane Evropske Unije i Beogradske otvorene škole sa ciljem da približi Zero Waste koncept lokalnim samoupravama, privredi i građanima četiri izabrane opštine u Srbiji, a u cilju dodatnog usklađivanja Srbije sa preuzetim obavezama iz Poglavlja 27 za pristupanje Srbijе Evropskoj Uniji.

Prethodnih meseci su, nakon informativnih poseta i priprema vodiča „Zero Waste kroz Zelenu privredu Srbije“, održane ekspertske posete gde su naši eksperti imali priliku da se uživo sastanu sa predstavnicima lokalnih samouprava iz četiri odabrane opštine – Pirota, Prijepolja, Sremske Mitrovice i Kosjerića. Cilj poseta je predstavljanje problema i informacija dobijenih razgovorom sa lokalnim privrednicima, proizvođačima i građanima kroz informativne posete kao i dobijanje povratnih informacija za unapređenje vodiča.

Pored uživo sastanaka održani su i okrugli stolovi sa predstavnicima lokalnih privrednika, kompanija i građana gde su imali priliku da čuju predstavljanje vodiča „Zero Waste kroz Zelenu privredu Srbije“ ,učestvuju u diskusiji i daju svoje predloge za unapređenje. Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, okrugli stolovi su održani u online formi putem Zoom platforme.

U sklopu ekspertskih poseta odrađena je i promotivna kampanja gde se uz pomoć edukativnih vizuala na društvenim mrežama kao i edukativnim brošurama radilo na edukaciji građana o Zero Waste principu kao i načinima njegove implementacije u svakodnevni život.

Kao poslednja aktivnost na projektu održano je uživo prezentovanje vodiča „Zero Waste kroz Zelenu privredu Srbije“ koji predstavlja istraživanja dobijenih kroz rad sa 20 kompanija iz četiri izabrane opštine kao i panel diskusija sa našim ekspertima. Uživo prezentovanju su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, regionalnih privrednih komora kao i predstavnici 50 kompanija koje se bave prehrambenom proizvodnjom. U skladu sa trenutnim epidemološkim merama, uživo predstavljanje je održano u online formi putem Facebook live opcije. Snimak uživo prenosa možete videti na Facebook stranici – Svetionik znanja.

Projektni predlog je osmišljen tako da pruži svoj doprinos bavljenju lokalno značajnim temama u četiri lokalne samouprave na temu životne sredine, tačnije korišćenjem prehrambenog otpada. Pored privrede, kroz uključivanje lokalne samouprave i građana kao dodatne dve komponente projekta želimo da utičemo na povećanje komunikacije između administracije i građana što doprinosi povećanju transparentnosti i učešća svih zainteresovanih strana koje na taj način mogu dati svoj doprinos.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *