SAJAM OBRAZOVANJA „PUTOKAZI“ OVE GODINE ONLINE

Obrazovanje

Šesnaesti Sajam obrazovanja „Putokazi“ otvoren je danas na onlajn platformi ExpoOnline.rs Novosadskog sajma. Učestvuje više od 70 izlagača, koji će učenicima pomoći oko izbora upisa u srednje škole i na fakultete. Zbog trenutne epidemiološke situacije Sajam se ove godine prvi put održava u onlajn formatu, počev od danas do 26. marta 2021. godine.

U okviru svečanog otvaranja učesnicima su se obratili i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević.

– Naš sekretarijat je i ove godine finansirao učešće onih srednjih škola iz AP Vojvodine koje, u skladu s mogućnostima, imaju prezentacije na Sajmu. Prilagođavamo se okolnostima koje ni za koga nisu lake, ali jednako smo posvećeni ulaganju u najbolju moguću obrazovnu sutrašnjicu. Veoma bih se obradovao nekom konzervativinijem, uobičajenom izdanju Sajma već dogodine, da ponovo imamo priliku da se sretnemo doslovno, a ne samo virtualno – rekao je Sakalaš.

Kao i prethodnih godina, Sekretarijat je nastavio saradnju s Pedagoškim zavodom Vojvodine, a po prvi put i sa Republičkim pedagoškim zavodom Republike Srpske, koji će na Sajmu takođe predstaviti svoje aktivnosti.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević istakao je da su uslovi pandemije pokazali određene slabosti visokog obrazovanja, ali i mnoge prednosti i kvalitete.

– Jedna od prednosti ove situacije je, svakako, intenzivna digitalizacija visokog obrazovanja. Iako nismo imali spremne akreditovane studijske programe za učenje na daljinu, vrlo brzo smo se prilagodili novim uslovima. Za svaku pohvalu je napor nastavnika u visokim strukovnim školama i na fakultetima da odgovore ovom izazovu. Treba pohvaliti i učenike i studente, koji su prihvatili novi način komunikacije, što je pokazalo koliko smo spremni i odgovorni da u novim uslovima ne izgubimo kompas – kazao je sekretar Milošević i dodao da naši studijski programi na visokim školama i fakultetima odišu internacionalizacijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *