PRIPREME ZA IZLOŽBU „APRILSKI RAT I PRVI DANI NDH“ PRIVODE SE KRAJU, OTKRIVANJE SPOMEN-KRSTA ZAKAZANO ZA 18. APRIL

Reportaže

Pripreme za izložbu „Aprilski rat i prvi dani NDH“ čije otvaranje je najavljeno za drugu polovinu aprila u Muzeju Sremu uveliko se privode kraju. Kao što je i najavljivano, izložba kojom će se otvoriti priča o jednom od najmračnijih perioda istorije Srema i Sremske Mitrovice koji je doveo do gubitka deset odsto stanovništva savsko-dunavske ravnice, biće sastavljena od eksponata koje u svojim depoima čuva mitrovački muzej, od predmeta koje su doneli sami Mitrovčani, kao i od eksponata koje je za ovu priliku ustupio Vojni muzej iz Beograda.

Ovoj izložbi, počevši od kraja aprila, priključiće se i izložba „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“ koju Grad Sremska Mitrovica organizuje u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u Beogradu.

Kako ističe kustos Muzeja Srema Nenad Radmanović, realizator izložbe, upravo ovih dana završava se izrada tabli, a pristigle uniforme Vermahta, Kraljevine Jugoslavije, kao i ustaška uniforma dodatno će pojačati efekat.
– Siguran sam da nikoga nećemo ostaviti ravnodušnim. Priču krojimo tako da objasnimo okolnosti koje su do rata dovele, kako na spoljašnjem tako i na unutrašnjem planu, što podrazumeva i priču o stvaranju Banovine Hrvatske, međunacionalnim tenzijama i sukobima koji su svoj konačni rasplet, na žalost, dobili u Nezavisnoj državi Hrvatskoj i Velikoj župi „Vuka“ u kojoj se Srem našao. Trudili smo se da postavku čine fotografije vezane sa Sremsku Mitrovicu i u tome smo u dobroj meri uspeli. Nema mnogo „pozajmljenih“ fotografija, a neke od stvari koje će biti pokazane, do sada nisu bile predočene javnosti – kaže Radmanović.

Prošle nedelje, zahvaljujući Branislavu Stankoviću, još jednom realizatoru izložbe, u Muzej Srema je dopremljen i čehoslovački protivoklopni top Škoda kalibra 37mm, VZ37 u naoružanju posebnih protivtenkovskih četa i pešadijskih protivtenkovskih jedinica Kraljevine Jugoslavije koji je bio u upotrebi prilikom odbrane otadžbine tokom Aprilskog rata.

– Raduje me to što ćemo imati priliku da javnosti približimo tragične ali i junačke dane otpora iz aprila 1941. Mi Srbi nemamo razloga da se stidimo svog učinka u tom ratu. Koliko je bilo do nas, mi smo dali. Mnogi bi rekli da smo sa 27. martom dali i više nego što je trebalo. Bilo kako bilo, slom vojske Kraljevine Jugoslavije mora se pripisati i drugim narodima koji nisu želeli da brane državu, i ne samo to, nego su aktivno pomagali neprijateljsku stranu – kaže Branislav.

U delu izložbe koji se tiče Nezavisne Države Hrvatske, kako kaže Radmanović, posetiocima će biti prikazani oglasi o promeni naziva ulica, pozivi na promenu vere, kao i dosada neviđene fotografije ustaša u Sremskoj Mitrovici.

– Kao što je poznato, već neposredno po osnivanju NDH je počela sa sprovođenjem rigoroznih mera protiv Srba, Roma i Jevreja koje su uključivale progone, deportacije, likvidacije. Trudićemo se da ispričamo i tu priču koja, na žalost, predstavlja samo uvertiru u ono što će se sa jeseni 1941. I naročito tokom leta 1942 i kasnije dešavati. U tom smislu, izložba završava sa događajima iz leta 1941. Razmišljali smo da li da u ovoj fazi zahvatimo i bekstvo komunista iz Kaznione kao i rušenje Sinagoge, ali smo to ipak ostavili za narednu fazu, kako bismo izbegli proširivanje priče. Držali smo se osnovne teme, vodeći računa da budemo što verniji, a da pri tome ne umorimo posetioce sa mnogo priče. Smatramo da se slikom, dokumentima i rekvizitima može dosta toga reći – dodaje Radmanović.

Dok se poslovi u Muzeju privode kraju, počinju i završni radovi na postavljanju spomen-krsta palim braniocima grada iz aprila 1941. godine. Spomenik će biti postavljen na ulazu u grad iz pravca Laćarka, na nekadašnjoj „Laćaračkoj Malti“, gde su se sukobile nadolazeće nemačke snage i jedinice „Mitrovačkog odreda“ koji je imao zadatak da štiti prilaze pontonskom mostu na Savi. Otkrivanje spomenika zakazano je za nedelju, 18.april tačno u podne.

Tekst i foto: Stevo Lapčević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *