OTVORENA IZLOŽBA „BRITANCI I DRUGI SVETSKI RAT U JUGOSLAVIJI“ U MUZEJU SREMA

Gradske vesti

Izložba „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“, koju organizuje Ambasada Velike Britanije u Beogradu, svečano je otvorena u Muzeju Srema.

Na tridesetak panela izloženo je više desetina fotografija i dokumenata koji svedoče o ulozi Londona u događajima 27. marta 1941. ali i o prisustvu britanskih vojnih misija pri JVuO i NOP-u.

Kako je prilikom otvaranja izložbe istakao direktor Muzeja Srema Andrija Popović, značaj ove postavke ogleda se kako u demistifikaciji važnih istorijskih događaja i njihovih nosilaca, tako i u putem do sada neviđenih fotografija, oživljavanja sećanja na tok Drugog svetskog rata u Jugoslaviji.

Kako je rekao Nikolas Nik Ilić, vojni ataše Velike Britanije, misija Londona bila je pružanje pomoći aktivnim pokretima otpora bez obzira na njihovo eventualno ideološko opredeljenje.

– Već 1939. Britanija je počela ozbiljno da razmatra pitanje mogućeg izbijanja rata i pomoći Kraljevini Jugoslaviji. London nije finansijski pomogao 27. mart, ali jeste pomagao sve političare koji su bili protiv potpisivanja pakta, jer je Britaniji bila preko potreban saveznik – objasnio je on.

Tokom rata britanske vojne misije su, skladno primarnom interesu Londona, pomaganju aktivnog otpora, bile bliske i JVuO i NOP, a konačna odluka kome će pomoć biti isporučena doneta je isključivo na bazi obaveštajnih podataka koji su u London stizali preko Kaira.

– Čerčil nije bio protivnik Kraljevine Jugoslavije i kralja Petra. On je smatrao da pružanje pomoći partizanima ne znači i instaliranje komunizma u Jugoslaviji i da će nakon rata Jugosloveni moći demokratski da odaberu svoju vlast. Na žalost to se nije desilo i mnogi iz toga danas izvlače pogrešne zaključke koji će, verujem, ovom izložbom biti razvejani – rekao je Ilić.

Izložba će biti otvorena do daljnjeg i predstavlja dopunu izložbi Aprilski rat i prvi dani NDH u Sremskoj Mitrovici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *