DRAGANA MILOŠEVIĆ OTVORILA JAVNU RASPRAVU O NACRTU ZAKONA O KULTURNOM NASLEĐU

Kultura

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević otvorila je danas, u sali Skupštine Grada Novog Sada, prvu javnu raspravu o Nacrtu zakona o kulturnom nasleđu, koja je organizovana u formi okruglog stola.

– Nacrt zakona koji je pred nama poboljšani je tekst u odnosu na važeći zakon, i njegovim donošenjem unaprediće se praksa u ovoj oblasti. Stoga očekujemo da Zakon o zaštiti kulturnog nasleđa bude donesen što pre – rekla je Miloševićeva.

Ona je istakla da nema potrebe naglašavati značaj donošenja sistemskog zakona u sferi kulturnog nasleđa, izražavajući zadovoljstvo što se prva javna rasprava održava u Novom Sadu.

– Zakon se donosi uz podršku i aktivno učešće resornog ministarstva i pokrajinskog sekretarijata. Skupština Vojvodine, na predlog Pokrajinske vlade, podnela je Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje Predlog zakona o Sremskim Karlovcima, čijim se donošenjem, uz zakon koji se nalazi pred nama, bližimo završetku poslova kojima će se kompletirati set zakona u oblasti kulture – navela je Dragana Milošević.

Završavajući uvodnu reč, ona je istakla da je mišljenje stručnjaka svakako najvažnije, i da se od njih očekuje da daju puni doprinos unapređenju rešenja koja će biti obuhvaćena novim zakonom.

Šef Radne grupe za izradu Nacrta zakona o kulturnom nasleđu Danijela Vanušić podsetila je prisutne na to da je Radna grupa obrazovana rešenjem Ministarstva kulture i informisanja, a da su značajnu ulogu u njegovom donošenju imali članovi zaposleni u Ministarstvu i Pokrajinskom sekretarijatu, kao i nezavisni stručnjaci iz ove oblasti. Javna rasprava o Nacrtu zakona o kulturnom nasleđu sprovodi se u periodu od 6. maja do 28. maja 2021. godine, a po njenom okončanju Ministarstvo kulture i informisanja analiziraće sve primedbe i predloge učesnika i na osnovu toga će sačiniti izveštaj, koji će objaviti na svojoj internet stranici i portalu e-uprave.

Donošenjem novog zakona unaprediće se zakonska rešenja od pre 27 godina, koja su terminološki zastarela. Pored toga, uvode se novine poput donošenja petogodišnje strategije razvoja, kojom se temeljno utvrđuje politika u sferi kulturnog nasleđa. U skladu sa tom strategijom Pokrajina će doneti program razvoja u ovoj oblasti. Novina je i to što se pored pojma kulturno dobro zakonski reguliše šira oblast – kulturno nasleđe, koje se u skladu sa evropskim konvencijama deli na materijalno i nematerijalno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *