U PRIVREDNOJ KOMORI VOJVODINE ODRŽAN SKUP „MALA I SREDNjA PREDUZEĆA U FOKUSU“

Uncategorized

U Privrednoj komori Vojvodine održan je stručni skup pod nazivom „Mala i srednja preduzeća u fokusu“, koji je Komora organizovala u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, Evropskom preduzetničkom mrežom i EU info pointom iz Novog Sada.

Skup je organizovan uoči obeležavanja 27. juna – Svetskog dana mikro, malih i srednjih preduzeća, koji je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević istakao je da su mikro i mala preduzeća u fokusu Sekretarijata, koji je zahvaljujući odluci o povećanju budžeta uspeo da u prvoj polovini ove godine plasira preko 300 miliona dinara kao direktnu pomoć tim preduzećima u oblasti turizma, kao i u drugim privrednim granama.

– Izdvojeno je 120 miliona dinara za podizanje turističkih kapaciteta, a ostatak sredstava je uložen za nabavku nove opreme i novih mašina, kao i za subvencije za nabavku repromaterijala. Posebno nas raduje što smo imali preko 2.000 aplikacija, jer to upravo pokazuje da su mikro i mala preduzeća uspela da prođu krizni period – rekao je Ivanišević.

On je dodao da su upravo zbog interesovanja za ulaganje i razvoj raspisani konkursi iz oblasti zapošljavanja u iznosu od 42 miliona dinara gde se očekuje oko 200 novozaposlenih. Najavljeni su i novi konkursi Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i to u drugoj polovini jula tekuće godine. Ivanišević je najavio raspisivanje novog konkursa za podršku starim i tradicionalnim zanatima, a to su upravo mikro i mali preduzetnici.

Sekretar je naveo i to da se do kraja leta očekuje objava konkursa za posebnu podršku ženskom preduzetništvu.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je PKV mesto okupljanja privrednika i da je naročito važno da se govori o malim i srednjim preduzećima. Koliki je njihov značaj za privredu AP Vojvodine, najbolje pokazuje činjenica da je u 2020. godini bilo registrovano 28.615 privrednih društava, od kojih je 84,8 odsto svrstano u mikro preduzeća, 11,8 odsto su mala, dok je svega 2,8 odsto srednjih preduzeća. Prema njegovim rečima, to jeste slika koja predstavlja snažnu ekonomsku snagu i upravo je zato važno da svi oni razgovaraju sa predstavnicima nadležnih institucija.

– Pažljivom analizom sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika može se zaključiti da je ovaj segment sve značajniji u ukupnoj privrednoj strukturi, kao i da kontinuirano uvećava svoj uticaj na formiranje bruto dodate vrednosti i ostvarenog prometa i, što je veoma bitno, izrazito je izvozno orijentisan – istakao je Vučurević.

Marija Stanču Mirosavljev iz Evropske preduzetničke mreže, koja je aktivna u preko 60 zemalja sveta, istakla je da ta mreža gotovo svakodnevno ima u fokusu mala i srednja preduzeća. Pruža im kontinuiranu podršku, a posebno onima koji imaju ambiciju da iternacionalizuju svoje poslovanje.

U video-poruci skup je pozdravio i Martin Klauke iz Sektora za upravljanje projektima Delegacije EU u Republici Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *