OTVOREN NOVI KONKURS ZA IPARD PROGRAM

Poljoprivreda

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će konkurs za sredstva iz IPARD programa za poljoprivrednike biti otvoren do 10. septembra, nakon čega će biti formirane rang-liste.

Nedimović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, naveo da je taj konkurs za dodelu sredstava u iznosu od gotovo sedam milijardi dinara raspisan 21. juna, dodavši da će, u zavisnosti od sektora, povrat novca biti od 60 do 80 odsto.

Potpredsednik Vlade je objasnio da se novac može dobiti za investicije od minimum 5.000 evra, a maksimalno do 700.000 i 1.000.000 evra, zavisno od sektora.

Prema njegovim rečima, ova sredstva namenjena su za nabavku svega što je potrebno poljoprivrednicima, osim za traktore, jer je za tu svrhu ranije bio raspisan poseban konkurs.

On je rekao da je upravo završen konkurs za voćare i povrtare, na koji je stiglo približno 2.300 prijava, pri čemu je najavio da će u julu biti raspisan konkurs za subvencije u oblasti stočarstva, a u septembru za ratarstvo.

Nedimović je, govoreći o protivgradnim raketama, naveo podatak da je u poslednjih 27 dana ispaljeno 5.000 raketa, što je više nego čitave 2015. godine.

On je poručio da to, međutim, nije dovoljno i da je neophodno kombinovati protivgradnu zaštitu sa osiguranjem, dodavši da zato država daje subvencije od 70 odsto za voćarske kulture.

Potpredsednik Vlade je istakao i da je ovogodišnji rod ječma dobar, što se očekuje i za pšenicu, ali da zabrinjava rod kukuruza jer nema dovoljno kiše.

On je naveo da se širom zemlje vidi sve više sistema za navodnjavanje, dodavši da zato država i daje subvencije kako bi što više ljudi moglo da odreaguje kad nema dovoljno padavina.

Nedimović je ukazao na to da u posetu Srbiji danas dolazi ministar poljoprivrede Ruske Federacije, pri čemu je naveo podatak da je vrednost izvoza srpskih proizvoda, najviše voća, u tu zemlju 365 miliona dolara.

To govori da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom dobar i po svaku cenu moramo to da sačuvamo i da sprečavamo potencijalne reeksporte, naglasio je potpredsednik Vlade.

On je, takođe, najavio da 10. jula stupa na snagu Sporazum sa Evroazijskom unijom, dodavši da to znači nove pogodnosti za izvoz ovčjeg sira i voćne rakije na tržište od 200 miliona ljudi.

izvor: RTS.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *