PREDSTVALJEN PROJEKAT „JAČANJE KAPACITETA INSTITUCIJA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA“

Gradske vesti

Uvodna konferencija projekta „Jačanje kapaciteta institucija zaštite i spašavanja – CoPRIS”, održana je 2. jula u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici.

Finansiranje i realizacija projekta odvija se u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020, koji je ugovoren sa nadležnim Telom za ugovaranje – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU) u okviru Ministarstva finansija Republike Srbije.

Ugovoreno je sufinansiranje projekta sredstvima Evropske unije u vrednosti od 408.751,05 evra, što čini 79,04 odsto ukupne vrednosti projekta, dok će ostatak sredstava obezbediti projektni partneri.

Grad Tuzla, kao nosilac projekta, u partnerstvu sa Vodoprivrednim preduzećem „Sava“ Sremska Mitrovica, Crvenim krstom Tuzle i Ronilačkim klubom „Žuta foka“ Sremska Mitrovica, realizovati će projektne aktivnosti u periodu od 24 meseca.

Vodilja u realizaciji projektnih aktivnosti je da se jačanjem kapaciteta zaštite i spašavanja na prekograničnom području, vezanim za spremnost i odgovor na prirodne i druge nesreće, prateći najbolje prakse Evropske unije u prevenciji katastrofa te odgovora svih relevantnih institucija uključenih u sistem zaštite i spašavanja, dugoročno ojačaju kapaciteti svih institucija, smanji ranjivost lokalne zajednice i poveća otpornost na prirodne i druge nesreće u prekograničnom području Tuzle i Sremske Mitrovice.

Projektom je planirano formiranje, obučavanje i opremanje prekograničnog Multidisciplinarnog tima za reagovanje i pružanje podrške u prekograničnom području, te obučavanje i opremanje pripadnika relevantnih službi zaštite i spašavanja u Tuzli i Sremskoj Mitrovici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *