GRAD POMAŽE PRILIKOM KUPOVINE KUĆA NA SELU

Gradske vesti

Raspisan je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, Ministarstva za brigu o selu, sa ciljem vraćanja života u napuštena seoska domaćinstva. Zainteresovani mogu da konkurišu uz saglasnost lokalne samouprave i urađenu procenu vrednosti kuće, a zahtevi se rešavaju po redosledu podnošenja.

Kako je na konferenciji za novinare istakao Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice, zainteresovana lica zahteve podnose zajedno sa jedinicama lokalne samouprave, zbog toga je angažovanje lokalnih samouprava od izuzetne važnosti za uspešnu i efikasnu realizaciju ovog programa. Stoga će i Grad Sremska Mitrovica učiniti maksimalne napore da bude što operativniji kako bi obezbedili da zainteresovana lica brzo i lako dođu do kuće u nekom od mitrovačkih sela. Iako je konkurs otvoren do 1. novembra, Ministarstvo neće rangirati i bodovati prijave, nego se zahtevi odobravaju prema redosledu podnošenja. Stoga je Samardžić pozvao sve zainteresovane da što pre, uz saglasnost lokalne samouprave, podnesu zahtev. Pomoć lokalne samouprave imaće i u proceni tržišne vrednosti predmetne nekretnine jer seoske kuće ne smeju biti skuplje od milion i dvesta hiljada dinara, koliko se maksimalno dodeljuje po jednom zahtevu.

Zainteresovana lica sa teritorije Grada Sremska Mitrovica, svu potrebnu pomoć, informacije i administrativno-tehničku podršku oko apliciranja za sredstva za kupovinu seoskih kuća, mogu dobiti u prostorijama Agencije za ruralni razvoj (Svetog Dimitrija br. 6, zgrada DDOR-a) ili putem telefona 610-573.

Dušica Pavlović, direktorica Agencije za ruralni razvoj objasnila je proceduru konkurisanja. Podnosioci prijave samostalno pronalaze kuću sa okućnicom koja mora da bude na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, nakon kontaktiranja prodavca i pronalaska adekvatne kuće popunjava se obrazac prijave i obraća se jedinici lokalne samouprave, odnosno Agenciji za ruralni razvoj. Dalja procedura se odnosi na terensku kontrolu kuće i procenu njene vrednosti. Na terenskoj kontroli ovlašćeno lice jedinice lokalne samouprave zajedno sa kupcem i potencijalnim prodavcem obilaze nepokretnost i procenjuju njenu vrednost. Bitno je da se prodavac mora saglasiti sa procenjenom tržišnom vrednošću nepokretnosti, to je sastavni deo obavezne konkursne dokumentacije i navodi se u izjavi. Kada ovlašćeno stručno lice utvrdi ispunjenost uslova, pristupa se kompletiranju dokumentacije i sve se šalje na adresu Ministarstva za brigu o selu.

Konkursna dokumentacija može se preuzeti sa internet stranice Ministarstva – www.mbs.gov.rs.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *