OBELEŽENO 80 GODINA OD PODIZANJA USTANKA NARODA PROTIV FAŠIZMA

Reportaže

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas povodom obeležavanja 80 godina od podizanja ustanka naroda Srbije protiv fašizma – Dana ustanka, poručivši tom prilikom da danas, pred spomenikom „Sloboda” na Iriškom vencu, odajemo počast najuzvišenijim i najtrajnijim ljudskim vrednostima –slobodi, rodoljublju, hrabrosti i spremnosti na žrtvu.

– U pobedu nad fašizmom srpski narod, najviše na prostoru bivše Jugoslavije, ugradio je ogroman broj života svojih najboljih i najhrabrijih sinova i kćeri, svrstavši se tako u red velikih, hrabrih i ponosnih naroda koji su tom zlu stali na put i sprečili ga da zavlada svetom – istakao je predsednik Mirović.

Kako je rekao, svi koji su bili deo te velike borbe i velike pobede pravde, slobode i čovečnosti, zaslužuju iskreno divljenje, najdublje poštovanje i večnu zahvalnost.

– Plamen zla 6. aprila 1941. godine došao je u našu zemlju bez objave rata, vojska nacističke Nemačke bombardovala je naš glavni grad, čime je započeta krvava epopeja Drugog svetskog rata. Setimo se kapetana Berića, koji je svoj život dao komandujući brodom ’Drava’, setimo se svih žrtava, a samo u Sremu ih je bilo gotovo 40.000, i to je podatak koji govori kolika je bila naša žrtva u borbi protiv fašizma – istakao je Mirović.

On je podsetio i na to da su Pokrajinska vlada i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vratili stari sjaj spomeniku „Sloboda“, koji je, prema njegovim rečima, bio zapušten.

– U potpunosti smo obnovili i devastirani Muzej Batinske bitke kod Bezdana, jedne od najvećih i najtežih bitaka u završnici Drugog svetskog rata, i na to smo izuzetno ponosni. To je naš odnos prema hrabrosti i veličini onih koji su, u jednom velikom ljudskom nevremenu, za slobodu svog naroda bili spremni da žrtvuju sopstvene živote – kazao je predsednik Mirović.

Prema njegovim rečima, sva imena koja se nalaze na spomenicima širom Srema, od Bukovca do Jamene, imaju dostojna obeležja svoje žrtve.

Za doprinos radu i afirmaciji SUBNORA-a na negovanju slobodarskih tradicija i kulture sećanja, predsedniku Miroviću uručena je plaketa.

– Okupili smo se danas da se zajedno poklonimo senima boraca koji su poginuli u Narodnooslobodilačkom ratu i da na dostojan način, sa željom da rata više ne bude, obeležimo 80 godina od podizanja ustanka protiv fašizma – rekao je predsednik SUBNOR-a AP Vojvodine Jovo Baroševčić.

Istoričar Milan Koljanin kazao je da je obaveza svih nas da obeležavamo ovaj značajni datum naše istorije, koji pokazuje da smo u jednom od prelomnih perioda svetske istorije bili deo progresivnih snaga čovečanstva i deo sveta antifašizma i slobode.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *