NOVI PREDSEDNIK ROTARI KLUBA SREMSKA MITROVICA ALEKSANDAR VUJASINOVIĆ

Reportaže

Ovo doba godine je tradicionalno rezervisano za svečanost primopredaje predsedničke dužnosti u Rotary klubu Sremska Mitrovica i još jedna je prilika za druženje rotarijanki i rotarijanaca. Ovaj događaj organizovan je u u SRP „Zasavica“, a dosadašnja predsednica Dušanka Gavrilović ovu dužnost za narednu rotarijansku godinu predala je Aleksandru Vujasinoviću, dosadašnjem sekretaru kluba

Mada je ova godina zbog pandemije virusa COVID-19 bila specifična Rotary Club Sremska Mitrovica organizovao je nekoliko akcija.

GLOBAL GRANT – DONACIJA BESPILOTNIH LETILICA OSNOVNIM ŠKOLAMA U SRBIJI

Global Grant je izuzetno veliki i značajan projekat Kluba. Projekat se sastoji u donaciji bespilotnih letilica školama u Srbiji kako bi đaci u V i VI razredu, po programu Ministarstva prosvete, učili programske jezike Scratch i Python. Cilj projekta je podizanje digitalne pismenosti đaka, upoznavanje sa novim tehnološkim alatima koje treba koristiti u školi. Urađeni su pilot projekti, prezentacije u Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu i Beogradu na kojima je prisustvovalo preko 300 đaka i nastavnika. Učenici su na ovaj način motivisani za savladavanje programiranja na praktičan i logičan način uz korišćenje nove, moderne IT tehnologije. Održana je i prezentacija GG u Rotari klubi u Somboru, 30. Septembra, kao i poslata pozivna pisma o grantu našeg kluba svima na e mail. U okviru prikupljanja sredstava za Global Grant organizovana je i online, putem interaktivnog sajta, prodaja vina prikupljenih donacijom Unije vinara Fruške Gore. Vina su priložena od strane 26 vinarija.

AKCIJA „88 NOTA LJUBAVI“ I KUPOVINA POLUKONCERTNOG KLAVIRA ZA MUZIČKU ŠKOLU „PETAR KRANČEVIĆ“

Rotari klub Sremska Mitrovica je prepoznao potrebu više stotina učenika i profesora Muzičke škole „Petar Krančević“, kao i gostujućih umetnika za nabavkom novog polukoncertnog klavira i na inicijativu predsednice Dušanke Gavrilović, 7.jula 2020. doneta je odluka o pokretanju akcije „88 nota ljubavi“. RC Sremska Mitrovica je time još jednom pokazao da podržava i podstiče kreativne umetničke vrednosti mladih i talentovanih učenika. Klavir ima 88 dirki i u cilju prikupljanja sredstava moguće je bilo donirati jednu dirku po ceni od 20.000 dinara ili više dirki. Svi članovi Kluba su se angažovali lično kao i u pronalaženju donatora. Akciji „88 nota ljubavi“ je doprineo i Novogodišnji koncert kvarteta „Maestre“, „Betoven u Sremu, koncert u čast 250 godina od rođenja Betovena“ koji je održan putem ZOOM aplikacije.

POMOĆ ZDRAVSTVENIM RADNICIMA OPŠTE BOLNICE U SREMSKOJ MITROVICI TOKOM VANREDNOG STANJA IZAZVANOG KORONA VIRUSOM

Na sastanku održanom 28. jula 2020. godine, doneta je odluka o pomoći zdravstvenim radnicima Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, Covid ambulanti. Pomoć se sastoji u nabavci 50 hirurških odela u vrednosti od 120.000 dinara. U akciji je učestvovao i Rotarakt sa 20.000 dinara. Odela za pomoć Opštoj bolnici Sremska Mitrovica su isporučena 2. septembra.  

KUPOVINA NOVOGODIŠNJIH PAKETIĆA

Iz godine u godinu RC Sremska Mitrovica donira novogodišnje paketiće za decu bez roditeljskog staranja u Šidu i Sremskoj Mitrovici a ove godine su njima dodati i paketići za decu sa Daunovim sindromom. Obezbeđeno je 70 paketića i poklonjeno deci.

OPREMANJE PROSTORA NAMENJENOG NAJMLAĐIMA U GALERIJI „LAZAR VOZAREVIĆ“

Rotari klub Sremska Mitrovica je prepoznao neophodnost osnivanja kutka za najmlađe u Galeriji i donirao sredstva za kupovinu neophodnih elemenata za realizaciju. Lazarev kutak je važan jer dovodi najmlađe u hram kulture, stvara naviku posećivanja izložbi i kulturnih dešavanja.

NAGRADA APSOLUTNOM POBEDNIKU 7. FESTIVALA PIJANIZMA

7. Festival pijanizma je održan od 20. do 23. maja 2021. i na završnom koncertu je Rotari klub Sremska Mitrovica, putem svog predstavnika, dodelio novčanu nagradu apsolutnom pobedniku Festivala.

NAGRADA NAJBOLJEM UČENIKU MITROVAČKE GIMNAZIJE

Tradicionalno Rotari klub Sremska Mitrovica dodeljuje na završetku školske godine nagradu Đaku generacije Mitrovačke gimnazije.

PODRŠKA PIJANISTI ZA ODLAZAK NA STUDIJE

RC Sremska Mitrovica je učestvovao u akciji održanoj online 3. septembra kao podrška mladom pijanisti Andreju Markoviću za odlazak na studije u San Francisku i priložio 12.000 dinara.

PROJEKAT ROTARI FONDACIJE „END POLIO NOW“

10. novembra 2020. godine je na niškom aerodromu postavljena kutija za donacije kao i odgovarajuće obaveštenje o Polio koje je tehnički osmislio Aleksandar Budošan, član RC Sremska Mitrovica. Prikupljena sredstva su namenjena projektu Rotari fondacije „End Polio Now“, čiji je cilj iskorenjivanje dečije paralize širom sveta. Postavljanju kutije prisustvovao je kako pokretač inicijative guverner Rotari distrikta 2483 Danilo Ljevnaić, tako i direktor aerodroma Mihajlo Zdravković;

HUMANITARNI MARATON

Rotari klub Sremska Mitrovica je zajedno sa Rotaraktom podržao distriktnu akciju Humanitarni maraton (hodanje ili trčanje na 5, 10 ili 21 km) koji je realizovan između 12. i 18. oktobra 2020. godine. RC SM je akciju zajedničkom šetnjom realizovao 18. oktobra. Prijava je bila na sajtu a sva prikupljena sredstva su usmerena u organizaciju „Budi human“. Za svakog učesnika je izrađena medalja koja predstavlja uspomenu na događaj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *