IZLOŽBA POVODOM 100-GODIŠNJICE ROĐENJA JOZEFA BOJSA I MANGELOSA

Kultura

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je izložbu „Ko neće da misli, leti napolje! – Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas”, ocenivši da ovakvi kulturni događaji na najbolji način svedoče o vrednostima kulturne diplomatije i saradnje država u oblasti kulture.

Gojković je u Gete institutu istakla da još jednom možemo da se uverimo u to da umetnost i kultura ne poznaju granice i da govore jezikom čija su moć i estetika razumljivi na svim meridijanima.

Ona je objasnila da se ovom postavkom obeležava 100-godišnjica rođenja dva svetski poznata i priznata umetnika, i ukazala na posebnu vrednost izložbe, budući da publika može da vidi originalne radove, što je retka prilika, s obzirom na to da se njihova dela čuvaju u prestižnim muzejima i galerijama širom sveta.

Potpredsednica Vlade je istakla da je za ovdašnju publiku važno što može iz više uglova da se upozna sa radom dva vrsna umetnika, sagleda povezanost njihovih pogleda na svet i kroz dela savremenih autora prepozna koji i kakav su uticaj ostavili na ovim prostorima.

Gojković se osvrnula na rad Dimitrija Bašičevića Mangelosa, slikara, istoričara umetnosti, kritičara, pisca poezije, osnivača grupe „Gorgona“ i rodonačelnika konceptualne umetnosti kod nas, koji je zahvaljujući svom radu i bogatom opusu uspeo da zauzme istaknuto mesto na domaćoj umetničkoj sceni.

Prema njenim rečima, o značaju jubileja 100-godišnjice rođenja dvojice uticajnih stvaralaca svedoči i to što je u Nemačkoj održano niz izložbi i programa posvećenih Bojsu, a da su u Parizu i Njujorku otvorene izložbe u čast Mangelosa.

Takođe, kako je dodala, nije slučajno što se u Beogradu održava izložba posvećena, po mnogima, najpoznatijem nemačkom umetniku 20. veka, Bojsu, budući da je 70-tih godina prošlog veka boravio i izlagao u našem glavnom gradu i tesno sarađivao sa tadašnjom avangardnom umetničkom scenom okupljenom oko Studentskog kulturnog centra.

Srbija i Beograd su i tada, kao i danas, bili na izvoru savremenih umetničkih tokova i mesto susreta najpoznatijih umetnika svoga doba, podvukla je potpredsednica Vlade.

Čuveni umetnik, filozof i profesor danas se smatra jednim od najuticajnijih umetnika 20. veka, a mnogi ga vide i kao svojevrsni „antipod“ Endiju Vorholu. Bojsova umetnost ima izraženu socijalnu angažovanost, a dela ističu lični pogled na društvo i politiku. To potvrđuje i njegova poznata izreka da je „svaki čovek umetnik“, odnosno da ima tu kreativnu moć da menja sebe i svet, zaključila je ona.

Autori izložbe „Ko neće da misli, leti napolje! – Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas” su Ivana Bašičević Antić i Selman Trtovac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *