ODRŽANI 22. RADIO-DANI RAB SRBIJA

Zabava

22. Radio-dani RAB Srbije, treći onlajn, održani su od 7. do 8. decembra putem Zum aplikacije.

Organizator – Udruženje radio-stanica RAB Srbija – okupilo je vlasnike i direktore radio-stanica iz Srbije, ali i iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore, kao i urednike, voditelje i dizajneri zvuka.

Otvarajući Radio-dane, pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović je istakla da je Udruženje RAB Srbija snažno posvećeno unapređenju profesionalnih standarda i nadležno ministarstvo to pozdravlja.

– Poverenje u tradicionalne medije opada. Više se veruje dezinformacijama plasiranim na društvenim mrežama. Međutim, poverenje u radio kao medij raste i ljudi veruju informacijama koje čuju na radiju. Radio se danas oslanja na sve platform i to je jedan interaktivan medij pred kojim je uvek budućnost – istakla je Slavica Trifunović.  

Generalni sekretar REM-a Milan Todorović pozdravio je skup i rekao da je REM kao regulator tu za medije. Pohvalio je bogatu agendu 22. radio-dana i brojne predavače i teme i podsetio da nas sve čeka izmena Zakona o elektrosnkim medijima, i da je RAB i tu imao svoje predloge.  

Predsednica RAB Srbija Maja Rakovic s ponosom je istakla jedinstvo i podršku koje članice RAB-a pružaju jedne drugima.  

– Za 12 godina koliko postoji ovo udruženje, prijateljstvo i podrška među članicama je samo rasla što je davalo snagu RAB-u tokom svih ovih godina, a naročito tokom prošle godne kada je sve nas zadesila pandemija. Lokdaun je pokazao koliko smo jedni drugima podrška i koliko jedni druge bodrimo. Ne znam da i jedno drugo udruženje krasi ovakvo jedinstvo i prijateljstvo članica – rekla je Maja Rakovic.

Prvog dana organizovan je panel ,,Digitalizacija radija u Srbiji”. Moderator je bio Ferenc Berček (zamenik predsednice RAB Srbija), a panelisti: Zoran Gaćinović (Rukovodilac Službe Radio planiranja i standardizacije ETV-a), Zorana Bojićić (direktorka tehnike Radio Beograda RTS), Natalija Varagić ( koordinator Sektora za elektronske komunikacije RATEL-a), Željko Švenda (predsednik HURIN-a) i Nikola Kovačević (director NAXI Media Mix-a). Razgovaralo se o tome koji su uslovi za komercijalne emitere,  kada će digitalizacija zaživeti i koje su mogućnosti za priključenje na DAB sistem.

Tomislav Jakobović (consultant Brand Media Consulting) imao je predavanje na temu ,,Radio i digitalno doba – Prilika za rast prihoda i slušanosti”, a Nataša Raketić, urednica Jutarnjeg programa Radio Beograda 1 predavanje ,,Vesti između infodemije i pandemije.

Veliko interesovanje bilo je za panel o inicijativi da se uvede zakonska obaveza za emitere o određenom procentu zastupljenosti domaće muzike u program ,,Domaća muzika na radiju”. Moderator je bio Marko Spalević i Maja Rakovic, a učesnici: pevačica Ana Stanić, kao i Adnan Osmangić (generalni direktor RSG group, BiH), Ivana Dimitrijević (director prodaje Radio AS FM-a) i Predrag Filipović (vlasnik i glodur IFM radija iz Topole).

I na ovim Radio-danima bio je gost-predavač iz inostranstva. Predavanje je bilo ,,Kako je radio dobio saveznika u striming platformama”, a govorili su: Loubor Zolaf (Radio Active, Prag) i Goranka Jednak Maksimović (Radiodays Europe).  

,,Kakve reklame imamo, a kakve reklame želimo”, bila je tema o kojoj su diskutovali Meri Bilić (novinar i TV kritičar), Mugdim Šehalić (član Upravnog odbora Udruženja za tržišne komunikacije Srbije), Jelena Dragišić (kreativna direktorka ,,Luna TBWA”) i Mario Radojković (Naxi Banker radio, Niš).

Marija Jovanović sa beogradskog NAXI radijaimaće predavanje ,,Portal u službi radija”.

Iz marketinške agencije Direct Media dolazi Anđela Cvetković i ona će govoriti na temu ,,Oglašavanje na digitalnim platformama”.

Mini-koncert su imali Boemi iz Zaječara.

Kao i svaki Radio-dani i ovi onlajn su zatvoreni Skupštinom članica RAB Srbija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *