NOVA OPREMA ZA NAVODNJAVANJE VREDNA 659 MILIONA DINARA STIŽE U VOJVODINU

Poljoprivreda

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava ugovore za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje, ističući da će realizacijom ovih projekata biti stvoreni uslovi za navodnjavanje dodatnih više od 3.500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Putem konkursa je sufinansirano 675 ugovora, čija je ukupna vrednost 659 miliona dinara, od čega je Pokrajinska vlada obezbedila 370 miliona dinara, a ostatak poljoprivredna gazdinstva.

Predsednik Mirović je istakao da je samo Pokrajinska vlada od 2016. do 2020. godine u ove namene uložila 2,5 milijardi dinara, čime su stvoreni uslovi za navodnjavanje 43.000 hektara. Tim sredstvima je, kako je naveo, sufinansirana nabavka 430 tifona, preko 2.000 pumpi i agregata, 90 solarnih sistema za navodnjavanje i 68 savremenih sistema za navodnjavanje tipa „rendžer“ i „pivot“.

Prema njegovim rečima, od 2016. godine do danas, u izgradnju i rekonstrukciju regionalnih i dvonamenskih sistema za navodnjavanje, finansiranih iz takozvanog Abu Dabi razvojnog fonda, u Vojvodini je u ovu oblast uloženo oko 65 miliona dolara, čime su stvoreni preduslovi za još bolju iskorišćenost vodnih resusa i veće prinose na poljoprivrednim gazdinstvima.

– To je rezultat našeg zajedničkog višegodišnjeg rada, jer nam je cilj povećanje obradivih površina sa opremom i sistemima za navodnjavanje, unapređenje kvaliteta svih onih proizvoda koje naša poljoprivreda može da stvori i povećanje prinosa. Stoga će Pokrajinska vlada nastaviti da uvećava sredstva za nabavku najsavremenije opreme u poljoprivredi jer je proizvodnja hrane danas jedna od najvažnijih tema, imajući u vidu globalne probleme – izjavio je predsednik Mirović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić rekao je da Pokrajinska vlada kontinuirano ulaže u nabavku opreme i izgradnju sistema za navodnjavanje, te da je rezultat tih investicija unapređenje poljoprivredne proizvodnje konstantnim povećanjem površina obuhvaćenih tim sistemima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *