SLIKE MAJDE KURNIK PRED MITROVAČKOM PUBLIKOM

Kultura

U Galeriji „Lazar Vozarević“ od utorka, 4.aprila posetioce će moći da pogledaju izložbu slika Majda Kurnik (1920 – 1967), „Život pretočen u slike“ iz Umetničke kolekcije Ružice Stojiljković iz Beograda.

Majda Kurnik, slikarka i intelektualka, Slovenka, po poreklu duboko je vezana za Beograd, gde je provela veliki deo svog životnog i profesionalnog veka. Ličnost velikog duha, kroz svoje lično proživljene drame, uspone i padove ostavila je iza sebe značajnu umetničku zaostavštinu, koja se danas nalazi u domaćim galerijama i privatnim kolekcijama, ali i dala nemerljiv doprinos srpskoj kulturi i istoriji umetnosti svoga vremena.

Rođena je 1920. godine u Šalama, kod Velenja (Slovenija). Drugi svetski rat naterao je njenu petočlanu porodicu da izbegne u Srbiju. Umetničko obrazovanje stiče, prvo u privatnoj likovnoj školi Mladena Josića, a potom, od 1943. na Likovnoj akademiji u Beogradu. Aktivno učestvuje u ratu, od kraja 1944. godine, kao ratni slikar i jedina žena slikar, u sastavu Treće armije. Nakon diplomiranja 1949. izlaže sa grupom „Samostalni“, izložbama ULUS-a, Oktobarskog salona i beogradskog slikarskog kruga. Umrla je u Beogradu 1967. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *