BAZAR ZDRAVLJA U BEŠENOVU

Zdravlje

U zdravstvenoj ambulanti u Bešenovu, povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja organizovani su pregledi za meštane i to analize šećera i holesterola iz krvi, kao i merenje krvnog pritiska i EKG pregled. U akciji su zajednički učestvovali Zavoj za javno zdravlja, Dom zdravlja, Opšta bolnica i Crveni krst Sremska Mitrovica.

– Naš zadatak je danas da pregledamo pacijente, savetujemo kako da sačuvaju svoje zdravlje i šta da čine da unaprede kvalitet života. Radimo EKG, merimo pritisak, glikemiju i holesterol i dajemo savete, ali i sugerišemo na važnost redovnih kontrola i poseta lekaru, kao i redovno korišćenje propisanih terapija – rekla je za medije dr Tamara Vetmić, lekar Opšte bolnice S.Mitrovica i dodala da je važna izbalansirana ishrana, dobar izbor namirnica, fizička aktivnost, druženje i da znamo da kažemo NE duvanu.

Bazaru zdravlja prisustvovao je i direktor Doma zdravlja dr Adil Elhag i tom prilikom naglasio da je izabrano Bešenovo kao mesto događaja, jer ovde lekar dolazi dva puta nedeljno i da je ovo prilika da svi koji ne mogu da provere svoje zdravlje tim danima, to učine sada.

„Pregledi koji se danas rade mogu da ukažu na to da li postoji neki metabolički sindrom,koji je osnova svih kardiovaskularnih bolesti, koje su i najčešće u našoj populaciji. Hipertenzija je najprisutnija, čak 47% odraslog stanovništva boluje od visokog pritiska i pogađa organe kao što su mozak, srce, bubrezi i periferni krvni sudovi, a komplikacije koje mogu nastati dovode do teškog oštećenja zdravlja, narušavanja kvaliteta života, invaliditeta.“- istakao je dr Elhag.

Oko 30-tak meštana Bešenova danas je iskristilo priliku da proveri svoje zdravlje, a samo jedan pacijent nije imao povišen pritisak, što potvrđuje podatak da je hipertenzija sveprisutna među populacijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *