FESTIVAL PIJANIZMA OD 27. DO 30. APRILA

Kultura

U Sremskoj Mitrovici će se u periodu od 27. do 30. aprila održati 9. Festival pijanizma u organizaciji i realizaciji Muzičke škole „Petar Кrančević“ i Umetničkog udruženja Кrančević, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja,  Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Grada Sremska Mitrovica i donatora.

Na ovogodišnji  Festival se prijavilo 173 učesnika u disciplinama klavir solo, klavirski duo i uporedni klavir. Takmičari dolaze iz muzičkih škola i ustanova iz 36 gradova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

Takmičarska lokacija je Galerija „Lazar Vozarević“ koja je i ove godine otvorila svoja vrata Festivalu pijanizma. Osim takmičarskog dela koji će ocenjivati stručni žiri, za sve učesnike će biti organizovane, po kategorijama, svečane podele diploma na Žitnom trgu.

Članovi žirija ove godine su renomirani pijanisti i pedagozi: Alma Hodžić Pašić iz Muzičke škole u Tuzli, Danijel Oto iz Muzičke škole u Varaždinu i mr Dragomir Bratić iz Muzičke škole „Davorin Jenko“ u Beogradu.

Apsolutni pobednik Festivala kao nagradu od Jeunesses Musicales dobija stipendiju za  masterklas i smeštaj u Letnjoj internacionalnoj školi, u trajanju od deset dana, u Grožnjanu, Istra. Pored ove značajne nagrade, tu su i mnoge druge nagrade: za sve laureate, najistaknutijeg pedagoga, najmlađeg učesnika itd.


U okviru 9. Festivala pijanizma biće održani koncerti u Galeriji „Lazar Vozarević“ i to koncert otvaranja 9. festivala pijanizma gde će nastupiti “BG klavirski duo” – Marija Gođevac i Dragomir Bratić, u četvrtak, 27. aprila, sa početkom u 20:00 časova. Кoncert laureata prošlog, 8. Festivala pijanizma biće održan u petak, 28. aprila sa početkom u 20:00 časova, dok će se koncert laureata 9. Festivala održati u nedelju, 30. aprila sa početkom u 19:00 časova. Svi programi, kako koncertni, tako i takmičarski su otvoreni za javnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *